Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Voor 1 oktober voorlopige aanslag vragen om box 3 te besparen

Door voor 1 oktober a.s. om een voorlopige aanslag te verzoeken, mag een belastingplichtige het bedrag van het verzoek per 1 januari 2018 als betaald beschouwen en dus al aftrekken van zijn banksaldo. Hierdoor verlaagt de rendementsgrondslag voor box 3. De aanslag hoeft dan dus nog niet ontvangen (en betaald) te zijn.

Een belastingplichtige mag belastingschulden niet in mindering brengen op zijn vermogen van box 3 (tool). Hij kan hieraan ontkomen door de fiscus om een voorlopige aanslag te vragen en deze voor het einde van het jaar te betalen. Hierdoor neemt dus het banktegoed af en daarmee ook de grondslag van box 3. Maar als de inspecteur dit verzoek te laat verwerkt, werkt dit niet.

Geen aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor monteur onderzeese pijpleidingen

Hof Den Haag oordeelt dat X in geen van de landen meer dan 183 dagen heeft gewerkt. Hij heeft dan geen recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk omdat de aangevoerde klachten geen behandeling in cassatie rechtvaardigen (art. 80a Wet RO).

X werkt aan onderzeese pijpleidingen. In 2011 en 2012 werkt hij in diverse landen (o.a. België, Engeland, Ghana, Rusland en India). In zijn IB-aangiften claimt X aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Volgens de inspecteur heeft X echter geen recht op de aftrek.

Recordaantal Nederlandse stagiairs op zeeschepen

Nu al hebben 555 Nederlandse zeevaartstudenten voor dit schooljaar een stageplek gevonden op de Nederlandse vloot. Hiermee wordt het record van 518 geplaatste stagiairs in 2016 ruim verbroken. De samenwerking tussen reders en zeevaartscholen blijkt opnieuw erg succesvol.

Ondanks de economisch zeer lastige situatie voor veel van de Nederlandse reders nemen zij hun verantwoordelijkheid voor het opleiden van Nederlandse zeevarenden. Het aantal geplaatste stagiairs op de Nederlandse vloot ligt maar liefst 70% hoger dan in 2008, toen er 324 Nederlandse stagiairs geplaatst werden. De groei van het aantal stages is te danken aan de hoge instroom bij zeevaartscholen in de afgelopen jaren.

Europees Hof van Justitie rekt eigen bevoegdheid ver op

Met het doen van een uitspraak over de uitleg van het belastingverdrag tussen Duitsland en Oostenrijk laat het Hof van Justitie EU zijn eerdere terughoudendheid over de uitleg van dubbele belastingverdragen varen. Volgens Han Verhagen (Director bij Meijburg & Co en buitenpromovendus aan het Fiscaal Instituut Tilburg van de Tilburg University) kan de vraag worden gesteld of het Hof zijn bevoegdheid met deze uitspraak niet al te ver oprekt.

Verdragskwestie
Het Hof van Justitie EU was gevraagd om uitspraak te doen over de toewijzing van het heffingsrecht over inkomsten uit bepaalde effecten afkomstig uit Duitsland die werden genoten door een inwoner van Oostenrijk, Austria Bank AG. Als gevolg van een verschillende uitleg waren beide Staten van mening dat zij het exclusieve heffingsrecht over de genoemde inkomsten hadden. Nu bevat het verdrag tussen Duitsland en Oostenrijk een bijzondere bepaling waarmee het Hof van Justitie EU gevraagd kan worden uitspraak te doen over een dispuut over de uitleg en toepassing van het verdrag, om zo dubbele belastingheffing weg te nemen.

Toch aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor arbeidsinkomen uit Golfstaten

Voor bepaalde inkomsten uit dienstbetrekking van inwoners van Nederland waarvoor het heffingsrecht is toegewezen aan één van de Golfstaten, keurt de Staatssecretaris van Financiën goed dat de vrijstellingsmethode wordt toegepast.

Nederland heeft in het verleden belastingverdragen gesloten met Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In deze belastingverdragen is geregeld onder welke voorwaarden één van de twee Staten belasting mag heffen. De Staat die geen belasting mag heffen verleent een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

Bij werkzaamheden in dienstbetrekking wordt in belastingverdragen die Nederland sluit meestal gekozen voor de vrijstellingsmethode voor de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Het inkomen wat is toe te rekenen aan de werkzaamheden en waarover de andere Staat belasting mag heffen, wordt in Nederland (verhoudingsgewijs) vrijgesteld voor de belastingheffing. Het is de Staatssecretaris van Financiën echter opgevallen dat dit - voor inwoners van Nederland - in de belastingverdragen met de Golfstaten niet (of niet goed) is geregeld of door aanvullende voorwaarden niet werkt.

Sla je financiële slag voor einde van 2017

In Den Haag werd afgelopen week hard geroepen dat de portemonnee van de consument flink dikker wordt. Dat valt echter reuze mee, rekende budgetvoorlichter Nibud uit. Gemiddeld komt het neer op een paar euro extra per maand. Met de volgende tips moet het lukken om wel wat extra’s over te houden.

Vanaf 1 januari 2018 daalt de maximale hypotheek van 101% naar 100% van de waarde van de woning. Dit jaar mag, naast de koopsom van de woning, nog 1% extra worden geleend om de bijkomende kosten te financieren. Dat wordt dus 100%. Dat betekent dat wie een huis koopt, een deel van de bijkomende kosten, zoals financieringskosten en overdrachtsbelasting, vanaf 1 januari aanstaande helemaal zelf moet betalen. Bij een gemiddelde koopprijs is dat meestal zo’n 6%.

Restschuldregeling
Vanaf 1 januari stopt de rente-aftrek van de restschuldfinanciering. In 2012 werd de zogenoemde fiscale restschuldregeling bedacht: wie zijn huis verkocht en met een schuld achterbleef, kon een extra lening afsluiten bij de bank. De rente op deze lening is 15 jaar aftrekbaar.

Na mislukte kaping schip overweegt baggeraar Deme juridische actie

De Belgische maritieme dienstverlener Deme, concurrent van de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis, zint op juridische stappen tegen de (directie van) de Baskische scheepswerf La Naval. Eerder deze week mislukte een poging om het schip weg te halen bij de werf.

De scheepswerf in Bilbao had in het tweede kwartaal de bouw van het kabelleggerschip Living Stone moeten afronden, maar is daar mede door financiële problemen niet in geslaagd. De Baskische werf overweegt om begin oktober surseance van betaling aan te vragen. Tideway laat op de werf van LaNaval in Bilbao het baggerschip Living Stone bouwen, een schip dat is ontworpen om diepzeekabels te leggen en geulen te baggeren op de zeebodem.

Spaartaks: Belastingbond knokt door

Na de 6-0-nederlaag bij de rechtbank en een spervuur aan vragen woensdag bij het gerechtshof in Arnhem, gelooft de Bond voor Belastingbetalers al niet meer in een goede afloop van de massaprocedure over de vermogensrendementsheffing. Daarom volgt nu plan B: tóch een individueel proces.

Medio oktober, dus voordat de zes weken om zijn die het hof nodig heeft om in het massaproces uitspraak te doen, buigt de Haagse rechtbank zich over een nieuwe poging van de Bond om de gevreesde ’spaartaks’ in strijd met de mensenrechten te verklaren.

Die poging heeft, ondanks alle vorige echecs, zeker kans van slagen, zegt fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. Hij staat de Bond voor Belastingbetalers juridisch bij. „Wij handelen namens kleine spaarders die geen mogelijkheid hebben om de veronderstelde 4% rendement te halen, maar het hof lijkt die persoonlijke omstandigheden niet te willen meewegen. In een individuele procedure is dat obstakel er niet.”

Overige fiscale maatregelen 2018

In lijn met eerdere jaren bevat het pakket Belastingplan 2018 een wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen. Dit wetsvoorstel bevat onder andere het afschaffen van de inkeerregeling, een aantal wijzigingen in de Invorderingswet 1990 (IW 1990) zoals een vereenvoudiging van het derdenbeslag en een aanpassing van de huwelijksvermogensgemeenschap.

De andere wetsvoorstellen uit het pakket Belastingplan 2018 zijn:
Afschaffen inkeerregeling
Afschaffing van de inkeerregeling in de fiscaliteit betekent een strengere aanpak en minder coulance voor de overtreder die zich uiterlijk twee jaar na het begaan van de opzettelijke of grofschuldige overtreding meldt bij de inspecteur. Die overtreder zal ook ter zake van belastingjaren waarvoor hij uiterlijk twee jaar nadat hij een onjuiste of onvolledige aangifte heeft gedaan of aangifte had moeten doen alsnog aan zijn fiscale verplichtingen voldoet, een vergrijpboete worden opgelegd.

Pleegkind kan geen partner meer zijn

In het Belastingplan 2018 is een wijziging ten aanzien van het partnerbegrip opgenomen. Hierdoor zal er geen partnerschap meer kunnen bestaan tussen een belastingplichtige en een pleegkind. Dat is nu nog wel het geval.

De Belastingdienst gebruikt de Basisregistratie Personen (BRP) om te bepalen of er voor de toeslagen een partner (tool) is. Uit deze BRP blijkt echter niet of het gaat om een kind of een pleegkind. Dit kan ertoe leiden dat als voldaan wordt aan het partnercriterium bij een samengesteld gezin een pleegkind toeslagpartner kan zijn. Dit is niet wenselijk. Daarom is er een wettelijke maatregel in het Belastingplan 2018 opgenomen die deze optie teniet doet.

Prinsjesdag 2017: Wijzigingen inkomstenbelasting

Het belastingpakket 2018 bestaat uit vier wetsvoorstellen: het Belastingplan 2018, Overige fiscale maatregelen 2018, de afschaffing van de btw-landbouwregeling en het wetsvoorstel inhoudingsplicht houdstercoöperatie en uitbreiding inhoudingsvrijstelling. Hieronder staan alle maatregelen op het gebied van de inkomstenbelasting.

Heffingskortingen:

  • Maximum algemene heffingskorting onder AOW-leeftijd wordt in 2018 € 2.265 (2017: € 2.254).
  • Maximum algemene heffingskorting boven AOW-leeftijd wordt in 2018 € 1.157 (2017: € 1.151).
  • Maximum arbeidskorting wordt in 2018 € 3.249 (2017: € 3.223).
  • Maximum inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt in 2018 € 2.801 (2017: € 2.778).
  • Jonggehandicaptenkorting wordt in 2018 € 728 (2017: € 722).
  • Ouderenkorting (lagere inkomens) wordt in 2018 € 1.418 (2017: € 1.292).
  • Ouderenkorting (hogere inkomens) wordt in 2018 € 72 (2017: € 71).
  • Alleenstaande ouderenkorting wordt in 2018 € 423 (2017: € 438).

Wat passeerde de revue in de Troonrede van 2017?

Koning Willem-Alexander las vandaag zijn vijfde Troonrede voor. Hierin werd vooral de balans opgemaakt van de regeringsperiode van het demissionaire kabinet. Er kwamen maar weinig concrete nieuwe regeringsplannen voor 2018 aan de orde.

Om 15.00 uur biedt demissionair minister Dijsselbloem van Financiën het koffertje met de begrotingen, de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2018 aan de Tweede Kamer aan. Er wordt niet veel spannends in deze Prinsjesdagstukken verwacht; het demissionaire kabinet is terughoudend met nieuwe voorstellen. Veel grote veranderingen blijven liggen tot na de kabinetsformatie. De Algemene Politieke Beschouwingen – waarin de Tweede Kamer en het kabinet normaal gesproken debatteren over de Prinsjesdagstukken – blijven dit jaar achterwege. In plaats daarvan wordt na de formatie een debat gepland over de plannen van het nieuwe kabinet.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe Miljoenennota

De inhoud van de Miljoenennota voor 2018 lag vandaag, ruim vijf dagen voor Prinsjesdag, al op straat. Onze parlementaire redactie heeft de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.
  • Het eigen risico in de zorg stijgt naar 400 euro in 2018, maar de zorgtoeslag wordt tegelijkertijd verhoogd met maximaal 130 euro.
  • Voedselveiligheidsorganisatie NVWA krijgt 25 miljoen euro extra. De Belastingdienst mag zelfs uitkijken naar 75 miljoen euro bovenop het budget. De regering trekt ongeveer 30 miljoen uit voor werving van extra verpleeghuispersoneel.
  • Voor lerarensalarissen in het basisonderwijs is 270 miljoen extra beschikbaar gesteld. Dat levert hen tussen de 500 tot 1.000 euro per jaar extra loon op.
  • De economische groei voor dit jaar wordt geschat op maar liefst 3,3 procent en voor volgend jaar op 2,5 procent. De gemiddelde Nederlander kan volgend jaar uitkijken naar 0,6 procent meer te besteden. In totaal wordt 425 miljoen euro uitgetrokken om burgers meer koopkracht te geven.
  • Meer Nederlanders kunnen hopelijk uitkijken naar een baan. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 390.000 mensen.
  • Voor veiligheid is 116 miljoen euro extra gereserveerd in 2018. Dat gaat onder meer naar de marechaussee en wordt ingezet op het gebied van cyberveiligheid.
  • De staatsschuld daalt naar 53,7 procent.

Vrijstellingsmethode voor salaris uit Golfstaat is meten met twee maten

Het besluit van staatssecretaris Wiebes van Financiën om de vrijstellingsmethode toe te passen voor bepaalde inkomsten uit dienstbetrekking van Nederlanders werkzaam in een Golfstaat wekt grote verbazing. Daar waar dubbele niet-belasting voor bedrijven in een negatief daglicht staat, creëert de staatssecretaris nu juist heel doelbewust een situatie van dubbele niet-belasting voor natuurlijke personen. "Dat is meten met twee maten", vindt Jasper Korving van Deloitte.

Besluit
Het in de Staatscourant van 12 september 2017 verschenen besluit, waarin de staatssecretaris de toepassing van de vrijstellingsmethode goedkeurt voor bepaalde inkomsten uit dienstbetrekking van Nederlandse inwoners werkzaam in één van de Golfstaten, doet nu al de nodige stof opwaaien. In een blog voor Maastricht University spreekt Marcel Schaper (universitair docent belastingrecht aan Maastricht University) van ‘een fiscaal sprookje uit duizend-en-één nacht'. Die titel is niet uit de lucht gegrepen nu de staatssecretaris ter vermijding van dubbele belasting voor dergelijke inkomsten overstapt van de verrekeningsmethode naar de vrijstellingsmethode. Die overstap vindt plaats met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2015.

Woningeigenaar onderschat gevaren Airbnb

Woningeigenaren die hun huis via verhuurplatforms als Airbnb verhuren, zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s. De meldplicht bij de gemeente, die vanaf 1 oktober ingaat, kan grote gevolgen hebben. Kim Kroon, gespecialiseerd advocaat in de materie, waarschuwt. „Wat doet de gemeente als de Belastingdienst aanklopt?”

Alleen in de stad geldt de regel dat woningeigenaren maximaal zestig dagen per jaar hun huis aan maximaal vier toeristen tegelijk mogen verhuren. Kim Kroon, aangesloten bij Van Til advocaten, ziet dat veel Amsterdammers zich nauwelijks de plichten lijken te beseffen. „Bij zowel de opstal- als inboedelverzekering kan verhuren via Airbnb leiden tot een hogere premie, omdat de verzekeraar een groter risico ziet. Niet melden leidt tot nog grotere problemen. Stel, je huis brandt af doordat gasten onzorgvuldig met de barbecue omspringen. Dan is de kans groot dat er gedoe met een verzekeraar ontstaat. Tot nu toe zijn er nog geen rechtszaken geweest, maar het is wachten op de eerste.”

30%-regeling volgens het RB van grote waarde voor Nederlandse economie

De 30%-regeling is nog altijd doeltreffend, zeker voor (mkb-) ondernemingen waar schaarste heerst op de arbeidsmarkt. Ondernemers hebben baat bij zo min mogelijk administratieve lasten in combinatie met een heldere fiscale regeling. Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB, is blij met de aandacht voor de regeling. 'Uit het evaluatierapport blijkt dat deze regeling belangrijk is voor het mkb en voor de Nederlandse economie als geheel. Uiteraard zijn er op onderdelen aandachtspunten, die het RB in een reactie aan de politiek heeft aangeboden'.

Doeltreffendheid 30%-regeling
Adjay Pahladsingh (Bureau Vaktechniek van het RB): 'Sinds de invoering van de oorspronkelijke regeling na de Tweede Wereldoorlog is de regeling flink ingeperkt, voor het laatst in 2012. Het doel van de regeling is nog altijd hetzelfde, namelijk het werven van buitenlandse werknemers die nodig zijn in Nederland. De huidige regeling sluit nog steeds aan bij dit (oorspronkelijke) doel. Onvoldoende reden dus om te sleutelen aan de regeling.'

Goedkeuring voor toepassing vrijstellingsmethode onder belastingverdragen met Golfstaten

De Staatssecretaris van Financiën keurt goed dat een vermindering ter vermijding van dubbele belasting wordt verleend volgens de vrijstellingsmethode voor bepaalde inkomsten uit dienstbetrekking van inwoners van Nederland waarvoor onder het desbetreffende belastingverdrag een heffingsrecht is toegewezen aan de Golfstaat.

Het gaat om de volgende Gofstaten: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In de belastingverdragen met de Golfstaten is het verdragsbeleid om dubbele belasting te vermijden door middel van de vrijstellingsmethode, niet ten volle tot uitdrukking gekomen. Dit leidt tot onbedoelde verschillen in behandeling en concurrentienadelen. Dit besluit treedt in werking met ingang van 13 september 2017 en wel met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2015.

Hoge Raad schept verwarring met pleitbaar standpunt

Moet de pleitbaarheid van een standpunt nu enkel naar objectieve maatstaven worden beoordeeld, of speelt de subjectiviteit toch nog een rol? Dat vraagt advocaat-belastingkundige Diana Jansen (Flexadvocaten) zich af na het lezen van een recent arrest over de afdrachtvermindering onderwijs. "Dit arrest van de Hoge Raad roept weer vragen op over de benadering van het pleitbaar standpunt."

Objectief pleitbaar standpunt
Een pleitbaar standpunt komt in menig belastingzaak naar voren. Dat is niet voor niets, want het hebben van een dergelijk standpunt sluit een fiscale boete uit. In de Credit Suisse-arresten van 21 april 2017 geeft de Hoge Raad de langverwachte duidelijkheid over wanneer nu precies sprake is van een pleitbaar standpunt. Dit moet naar objectieve maatstaven worden beoordeeld en niet naar subjectieve. Dat betekent dat als het standpunt ten tijde van het doen van de aangifte is gebaseerd op een pleitbare uitleg van het (fiscale) recht, waardoor een belastingplichtige redelijkerwijs kon en mocht menen dat zijn aangifte juist was, er geen opzet of grove schuld in het spel is als de rechter dat standpunt later onjuist acht.

Tips voor problemen met MijnOverheid en de Berichtenbox

De Nationale ombudsman ontvangt steeds meer klachten over overheidsinstanties die digitaal berichten versturen. Een grote groep mensen raakt daardoor in de problemen. Post van de SVB, de RDW, het UWV of de gemeente wordt gemist met nadelige gevolgen, zoals hoge boetes of ambtshalve verhogingen van kosten. Samen met omroep Max opende de ombudsman in februari een meldpunt, daar kwamen 552 klachten binnen.

Omgekeerde wereld
De Nationale ombudsman vindt dat de overheid de gebruiker altijd centraal moet stellen en zich moet afvragen wat burgers nodig hebben om met de overheid te kunnen communiceren. De overheid is er voor de burger. En niet andersom. Niemand mag zich gedwongen voelen om gebruik te maken van een digitaal kanaal als diegene dat niet kan of wil. Ook is het belangrijk om te bekijken wat voor verschillende groepen gebruikers MijnOverheid en de Berichtenbox gebruiken en wat zij nodig hebben om het systeem te kunnen gebruiken. Van jong tot oud, van hoogopgeleid tot laaggeletterd. Digitale post verzenden naar de Berichtenbox en het verder maar aan de burger laten om zijn digitale brievenbus continu in de gaten te houden, dat is volgens de ombudsman de omgekeerde wereld.

Boskalis krijgt orders voor zeetransporten

Boskalis heeft via dochteronderneming Dockwise vier opdrachten voor zware zeetransporten binnengekregen. In totaal is met de opdrachten 50 miljoen dollar, omgerekend zo'n 42 miljoen euro gemoeid.

Boskalis gaat onder meer onderdelen van boorplatformen van de Verenigde Staten naar Canada vervoeren en onderdelen voor de fundering van een windpark van de Verenigde Arabische Emiraten naar Vlissingen. Daarnaast wordt een schip van Rotterdam naar China vervoerd en een Amerikaans marineschip van Japan naar de VS teruggebracht. De opdrachten worden tussen dit jaar en 2021 uitgevoerd.

Ook bij per abuis geclaimde aftrek elders belast belastingrente

De Inspecteur heeft belanghebbende op de voet van het bepaalde in artikel 30fc, eerste en tweede lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen de onderhavige belastingrente in rekening gebracht. Het bedrag als zodanig – de gehanteerde rentevoet en de periode waarover rente is berekend – is tussen partijen niet in geschil.

Belanghebbende betoogt in de kern dat de omstandigheid dat bij de definitieve aanslag van 10 februari 2016 een bedrag van € 1.208 aan door hem te betalen inkomstenbelasting is vastgesteld, louter het gevolg is van een door de Inspecteur bij de regeling van de voorlopige aanslag van 14 juni 2014 gemaakte fout. De Inspecteur heeft immers, aldus belanghebbende, zonder dat daarop in de aangifte aanspraak is gemaakt en in strijd met het belastingverdrag Nederland – Zwitserland, zelfstandig een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting aan hem verleend. Zonder deze fout zou bij de vastgestelde definitieve aanslag – na verrekening van de voorheffingen en voorlopige aanslagen – geen belasting zijn verschuldigd en derhalve ook geen belastingrente. Kennelijk moet dit standpunt van belanghebbende aldus worden begrepen dat het door de Inspecteur in acht te nemen zorgvuldigheidsbeginsel te dezen aan het in rekening brengen van belastingrente in de weg staat (vgl. HR 24 september 2010, nr. 08/03539, ECLI:NL:HR:2010:BM1206).

Eigen risico in de zorg gaat onder Rutte III verder omhoog

Het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar in de zorg gaat de komende jaren verder omhoog. Dat zeggen bronnen bij meerdere partijen die nu in de Stadhouderskamer onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgend jaar tikt het al de 400 euro aan.

Tijdens de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico juist een veelbesproken onderwerp. De kosten van de zorg zijn voor een groeiende groep Nederlanders een probleem. Van de vier formatiepartijen wilden CDA en ChristenUnie het eigen risico verlagen. Maar dat kost te veel geld, blijkt nu tijdens de onderhandelingen. Zelfs het eigen risico op het huidige niveau houden, vinden de partijen een onmogelijke opgave.Hoeveel het verplichte eigen risico voor de burger de komende vier jaar precies stijgt, staat nog niet vast. Volgens het Centraal Planbureau zou het eigen risico 100 euro hoger liggen in 2021 als het nieuwe kabinet niets doet. De formerende partijen gaan ervan uit dat die stijging kan worden gedempt door afspraken met de zorgwereld over kostenbesparingen. Maar meer dan dat zit er niet in.

BigRoll, de publiekstrekker van de Wereldhavendagen

Het schip BigRoll Baffin ligt de komende dagen aan de Parkkade in Rotterdam. Het 173 meter lange schip is een van de publiekstrekkers van de Wereldhavendagen.

De BigRoll dankt haar naam aan zijn functie. Het schip is ontworpen om grote ladingen rollend het dek op te laten gaan. Dit soort schepen wordt vaak op de wateren rond Rusland ingezet. Ze zijn in staat ijs te breken en zijn zo gebouwd dat de bemanning in extreme kou kan werken. Ook in warmere gebieden kunnen de schepen worden gebruikt.

Dit jaar is de 40e editie van de Wereldhavendagen. Vorig jaar kwamen er 380.000 mensen op af. RTV Rijnmond doet live verslag van het evenement, op internet, radio en televisie.

Verzekeringsplicht voor zeevarenden duidelijk geregeld

De Advocaat-Generaal van de Hoge Raad vindt de aanwijsregels in de sociale zekerheidsverordening, die bepalen welke sociale verzekeringswetgeving van toepassing is, duidelijk geregeld (conclusie 8 augustus 2017).

​Als gevolg daarvan kan voor zeevarenden waarop deze verordening van toepassing is, altijd de toepasselijke sociale verzekeringswetgeving bepaald worden. Dat is namelijk de sociale verzekeringswetgeving van het woonland van de werknemer.

Feiten
Een zeevarende heeft de Letse nationaliteit en hij woont in Letland. Hij valt daarmee onder de personele en territoriale werkingssfeer van de verordening. De zeevarende was in dienst bij een in Nederland gevestigde werkgever. Hij was werkzaam op een zeeschip met de vlag van een niet-EU-lidstaat. De plaats van tewerkstelling was gelegen buiten de Europese Unie (er werd niet gewerkt op het Duitse deel van het continentaal plat, maar daarboven, namelijk aan boord van het zeeschip met niet-EU-vlag).

Vraagstelling
Is nu de sociale verzekeringswetgeving van het woonland van de werknemer, Letland, of van het vestigingsland van de werkgever, Nederland, van toepassing?

Kentekenfoto's door Belastingdienst onterecht bewaard

De omgang met privacygevoelige kentekenfoto's door de Belastingdienst was de afgelopen jaren technisch en organisatorisch niet op orde. Voor de fiscus niet-relevante gegevens over miljoenen kentekens werden jarenlang niet verwijderd. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven.

In interne memo's staat dat 'geen schoning' plaatsvond van de jaarlijks 1 miljoen kentekenfoto's die de fiscus zelf verzamelde met camera-auto's met automatische kentekenherkenning (ANPR). ,,De fotogegevens en metadata zijn vanaf 2010 nog beschikbaar''. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen dit soort data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk. Pas eind vorig jaar schoonde de fiscus eenmalig deze bestanden op. De Belastingdienst erkent dat het bewaren onterecht was.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X