Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Woningeigenaar onderschat gevaren Airbnb

Woningeigenaren die hun huis via verhuurplatforms als Airbnb verhuren, zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s. De meldplicht bij de gemeente, die vanaf 1 oktober ingaat, kan grote gevolgen hebben. Kim Kroon, gespecialiseerd advocaat in de materie, waarschuwt. „Wat doet de gemeente als de Belastingdienst aanklopt?”

Alleen in de stad geldt de regel dat woningeigenaren maximaal zestig dagen per jaar hun huis aan maximaal vier toeristen tegelijk mogen verhuren. Kim Kroon, aangesloten bij Van Til advocaten, ziet dat veel Amsterdammers zich nauwelijks de plichten lijken te beseffen. „Bij zowel de opstal- als inboedelverzekering kan verhuren via Airbnb leiden tot een hogere premie, omdat de verzekeraar een groter risico ziet. Niet melden leidt tot nog grotere problemen. Stel, je huis brandt af doordat gasten onzorgvuldig met de barbecue omspringen. Dan is de kans groot dat er gedoe met een verzekeraar ontstaat. Tot nu toe zijn er nog geen rechtszaken geweest, maar het is wachten op de eerste.”

Verhuurplatform Airbnb biedt zelf ook een verzekering voor verhuurders. „Maar die vervangt niet de reguliere verzekering voor huiseigenaren of huurders. Het is maar de vraag of schade, diefstal of brand, veroorzaakt bij verhuur, verzekerd is”, aldus Kroon.

De advocate signaleert bovendien dat in de meeste hypotheekvoorwaarden een verbod is opgenomen om de woning te verhuren. „Dit zogeheten huurbeding regelt dat verhuur alleen mogelijk is als de bank instemt. Juridisch gezien is het de vraag of Airbnb onder dit verbod valt. Verhuur via Airbnb is wezenlijk anders dan reguliere verhuur. De kans dat toeristen zich immers op huurbescherming beroepen - de achterliggende gedachte van het huurbeding - is nihil. Daarnaast is in de meeste gevallen ook toestemming nodig van de VvE, zoals omschreven in de splitsingsakte.”

Met de invoering van de gemeentelijke meldplicht op 1 oktober vormt zich een nieuw, groot risico. Advocaat Kroon: „Op het niet melden, gaan forse boetes staan”, weet Kroon. Die kunnen oplopen tot 6000 euro. „Tegelijk zijn verhuurders bezorgd over wat er met het register van de gemeente gaat gebeuren. Het is nog onduidelijk wat de gemeente doet als de belastingdienst aanklopt om te zien wie zijn huis verhuurt.”

De gemeente heeft eerder aangegeven dat de informatie alleen wordt gebruikt voor het tegengaan van onrechtmatig gebruik van een woning onder de noemer van vakantieverhuur, niet voor andere doeleinden. Kroon merkt op dat een groot deel van de verhuurders Airbnb-inkomsten niet opgeeft aan de fiscus.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X