Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Na mislukte kaping schip overweegt baggeraar Deme juridische actie

De Belgische maritieme dienstverlener Deme, concurrent van de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis, zint op juridische stappen tegen de (directie van) de Baskische scheepswerf La Naval. Eerder deze week mislukte een poging om het schip weg te halen bij de werf.

De scheepswerf in Bilbao had in het tweede kwartaal de bouw van het kabelleggerschip Living Stone moeten afronden, maar is daar mede door financiële problemen niet in geslaagd. De Baskische werf overweegt om begin oktober surseance van betaling aan te vragen. Tideway laat op de werf van LaNaval in Bilbao het baggerschip Living Stone bouwen, een schip dat is ontworpen om diepzeekabels te leggen en geulen te baggeren op de zeebodem.

Heft in eigen handen
Deme en zijn Bredase dochterbedrijf Tideway namen deze week het heft in eigen handen. In de nacht van woensdag op donderdag probeerden medewerkers van Tideway en Deme het niet afgebouwde schip bij de werf van LaNaval weg te halen. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van sleepboten.

De Baskische politie en veiligheidsmensen van LaNaval wisten de actie te dwarsbomen. Deme en Tideway wilden het baggerschip naar een plaats brengen waar het alsnog snel kon worden afgebouwd.

De bouw van het schip had al lang gereed moeten zijn, zegt een woordvoerder van Deme desgevraagd. ‘LaNaval is ernstig in gebreke gebleven. De werf heeft meerdere contractuele deadlines niet gehaald. We zijn LaNaval ook nog tegemoetgekomen door onderaannemers rechtstreeks te betalen.’

Deme en Tideway voerden deze week nog intensieve onderhandelingen met de directie van de Baskische werf. Maar beide partijen kwamen niet tot een akkoord en daarop gingen de Belgen en Nederlanders tot actie over. Deme betuigt geen spijt over de poging om de Living Stone te enteren en te kapen, een actie die in de Baskische media wordt omschreven als ‘diefstal’. Bovendien was de poging van de Nederlanders en Belgen om het schip te kapen volgens de Basken illegaal en levensgevaarlijk, zo verklaarden medewerkers van LaNaval tegenover diverse Baskische kranten.

'Geen arrestaties'
'Op het moment dat de actie begon, was het schip contractueel van ons’, zegt de woordvoerder van Deme. ‘We stonden in ons recht om het schip elders onder te brengen.’ Ze wil niet vertellen waar Deme-Tideway het schip wilden laten afbouwen. De woordvoerder benadrukt dat bij de actie geen arrestaties zijn verricht.

Deme-Tideway hopen dat het conflict met de Baskische scheepswerf alsnog snel door middel van onderhandelingen kan worden opgelost, al zal een mogelijk naderend faillissement van de werf niet helpen. 'Maar in ons achterhoofd overwegen we ook juridische acties.’

Volgens Baskische kranten overwegen ook werknemers van LaNaval en de directie van de scheepswerf juridische stappen tegen Deme-Tideway. De actie om de Living Stone weg te halen uit Bilbao is in de autonome Spaanse deelstaat zeer slecht gevallen. Donderdag protesteerden in Bilbao zo’n duizend mensen voor het behoud van werkgelegenheid bij de scheepswerf. Maar niet de demonstratie was het gesprek van de dag. Dat was de ‘roofactie’ van de Nederlanders en Belgen.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X