Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Russische sancties raken Rotterdamse haven

De handelsoorlog tegen Rusland dreunt door het Nederlandse bedrijfsleven. In de Rotterdamse haven dreigt de peperdure Russische Shtandart-olieterminal te sneuvelen en maken havenbazen zich zorgen. Nog geen dag na het afkondigen ervan, zijn de economische sancties al nadrukkelijk voelbaar in de Rotterdamse haven: de bouw van de 720 miljoen euro kostende Russische Shtandart-olieterminal staat op losse schroeven. In de gemeenteraad van Rotterdam tekent zich een meerderheid af om het Russische bedrijf uit de haven te weren.

Leefbaar Rotterdam, SP en GroenLinks zien het bedrijf als tentakel van president Poetin die met Russische olie en gas zijn invloed in Europa probeert uit te breiden. Shtandarts moederbedrijf Summa heeft bovendien in Rusland op milieugebied geen onbevlekt blazoen. 'Met deze boycot kunnen we Rusland écht raken', zegt Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de Maasstad.

De Shtandart-terminal krijgt uitgerekend vandaag de vergunning om te mogen bouwen in de Europoort. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte is dat geen probleem voor de boycot. 'De gemeente Rotterdam is voor 70 procent aandeelhouder. We roepen een aandeelhoudersvergadering bijeen, waarbij het Havenbedrijf wordt verzocht geen medewerking meer te verlenen aan Shtandart.'

Zorgen
De Rotterdamse havenbazen winden er geen doekjes om, ze maken zich zorgen over de sancties tegen Rusland. 'Gaat die oliekraan dicht, dan merken we dat in Rotterdam.' Rusland is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een belangrijke handelspartner van ons land. Vooral de olie is belangrijk: een derde, 33 miljoen ton per jaar komt uit het rijk van Poetin.

Rotterdam slaat 60 miljoen ton aan goederen over, 15 procent van het totaal. Het Russische belang in Rotterdam werd vorig jaar nog eens in het zonnetje gezet op de Wereldhavendagen. Die kregen speciaal ter viering van de 400-jarige betrekkingen tussen Nederland en Rusland het thema 'Van Wolga tot Maas' mee. De Russische ambassadeur Roman Kolodkin opende het evenement.

Nog geen jaar later voeren we een handelsoorlog tegen de Russen. Niet alleen voor Rotterdam, voor heel het bedrijfsleven is dat slecht nieuws. Vierduizend bedrijven exporteerden vorig jaar voor 7,6 miljard euro naar Rusland en importeerden voor ruim 20 miljard euro.

Technologie
De sancties raken ook bedrijven als Shell, Fugro of bouwer Ballast-Nedam die geen pijpleidingen of havens meer mogen bouwen. 'Zij mogen niet langer technologie voor de winning van olie en gas leveren', zegt energie-expert aan de TU Delft Aad Correljé. 'Die technologie hebben de Russen hard nodig om moeilijke gas- en olieprojecten te laten doorgaan en kunnen ze alleen uit Europa en Amerika halen.'

Shell weigert zich uit te spreken over de schade. 'We bekijken de gereviseerde sanctielijst om gevolgen in kaart te brengen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen sancties en gerelateerde maatregelen respecteren.'

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X