Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Airbnb: Belastingdienst gaat inkomsten verhuurders scherper controleren

De forse groei van Airbnb, de huizensite voor tijdelijke verhuur door particulieren, wekt ook interesse van de Belastingdienst. Die gaat in Nederland scherper controleren op huurinkomsten die particulieren via Airbnb ontvangen. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

De Belastingdienst is een omvangrijk onderzoek gestart naar Airbnb, bevestigt de woordvoerder tegenover het FD. Officieel moeten particulieren die huurinkomsten ontvangen uit tijdelijke verhuur daarvan 70 procent opgeven aan de fiscus.

In de praktijk is de controle lastig omdat Airbnb niet vrijwillig de inkomsten van individuele verhuurders verstrekt aan de Belastingdienst. De fiscus moet dus gericht steekproeven doen om na te gaan of verhuurders hun inkomsten opgeven.

Wel houdt Airbnb voor de gemeente Amsterdam, waar zich ongeveer de helft van de 12 duizend Nederlandse huuradressen bevindt, automatisch 5 procent toeristenbelasting in bij het afsluiten van huurovereenkomsten.

De gemeente Amsterdam zegt in het FD enkele miljoenen per jaar aan toeristenbelasting binnen te krijgen via Airbnb. Volgens de krant suggereert dat dat alleen in Amsterdam voor pakweg 40 miljoen euro per jaar aan overnachtingen wordt geboekt.

Snelle groei Airbnb in Amsterdam
De rappe groei van Airbnb in de hoofdstad gaat overigens met de nodige strubbelingen gepaard. Zo duiken regelmatig berichten op over huisjesmelkers die gebruik maken van de site en zijn er ook gevallen van illegale onderverhuur via Airbnb.

Zo moest een huurder van een woning in Amsterdam afgelopen mei uit een huis dat hij tijdelijk had onderverhuurd via Airbnb. Ook bepaalde de kantonrechter dat hij een boete van 7.500 euro moest betalen en de door Rappange Makelaardij gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro. Laatstgenoemde had de rechtszaak aangespannen.

Rappange spande de zaak aan omdat onderverhuur van de sociale huurwoning niet is toegestaan. Bovendien klaagden omwonenden over overlast die de Airbnb-gasten veroorzaakten.

Volgens advocaat Floris Havelaar van Van Diepen Van der Kroef Advocaten wees onderzoek uit dat de woning zeker 130 dagen was onderverhuurd. Dit kon onder meer worden aangetoond aan de hand van beoordelingen die gasten achterlieten op de website van Airbnb.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X