Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Fout bij overheid corrigeren? Dan hang je vaak eindeloos aan de telefoon
Staat je naam weer eens verkeerd gespeld bij de gemeente of een andere overheidsinstantie, of kloppen de gegevens van je kinderen niet? Het kan een hoop tijd kosten om dat recht te zetten, vooral bij de Belastingdienst en het UWV.
Twintig procent van de Nederlanders die door zo'n fout worden getroffen, moet dan vijf keer of vaker bellen, mailen of zelfs langsgaan om hem recht te zetten. Ruim de helft wil graag dat je via één centraal punt je gegevens kunt corrigeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar Public (het voormalige TNS NIPO) dat onder 701 Nederlanders een enquête uitvoerde.
Grote gevolgen
Je zult maar geen huurtoeslag krijgen omdat je inkomen ergens verkeerd staat vermeld, of een belastingaanslag krijgen die is gebaseerd op een veel te hoog inkomen. Ook als er iets niet klopt aan bijvoorbeeld gegevens over je woning of je aantal arbeidsjaren kan dat vervelend uitpakken. Afgelopen twee jaar had volgens Kantar zo'n half miljoen Nederlanders te maken met een fout in een basisregistratie. Iets meer dan de helft had daar ook hinder van.
Vijf keer of vaker contact zoeken
Nu zul je zeggen: dan bel of mail je toch even? In zeven van de tien gevallen was het probleem niet na één mailtje of telefoontje opgelost. 10 procent moest vier keer contact zoeken en in maar liefst 20 procent van de gevallen waren er vijf of meer contacten nodig. Drie van de tien Nederlanders klagen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Vooral bij de Belastingdienst en het UWV is het lastig om foutieve gegevens te wijzigen waar een kwart minstens vijf keer moet bellen of mailen. Bij gemeentes is dat 'maar' één op de negen.
Telefoon en mail
De meeste mensen grijpen meteen naar de telefoon om een fout recht te zetten: 70 procent doet dat. Nog eens 30 procent stuurt een mail. Ook worden formulieren op de site ingevuld en 16 procent gaat zelfs persoonlijk langs bij de organisatie. Het totaal is groter dan 100 procent omdat sommige mensen op meer manieren contact proberen te krijgen.
Van zo vaak moeten bellen of mailen word je natuurlijk een beetje gek. 58 procent van de Nederlanders die tegen problemen aanlopen, vindt het een prima idee dat je op één centrale plek fouten kunt doorgeven en herstellen. Maar van één op de drie hoeft dat niet. Dat zijn ook degenen bij wie het herstel van de gegevens prima gaat.
De meeste fouten (39 procent) worden gemaakt bij naam, adres of geboortedatum. Daarna komen cijfers over inkomen (20 procent), woningen of ander vastgoed (16 procent) en voertuigen (10 procent).
55 procent kwam zelf achter fout
Opmerkelijk is dat maar liefst 55 procent van de Nederlanders zelf achter een fout in de basisregistratie kwam. Meer dan één op de vijf werd er door een overheidsorganisatie of -instantie op gewezen. Frappant is ook dat het voor 40 procent van de benadeelden niet heel duidelijk is waarnaar ze moeten bellen of mailen. Voor 13 procent was het 'tamelijk onduidelijk' of zelfs 'zeer onduidelijk'.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
donderdag, januari 12, 2017
Labels:
Belastingdienst,
Fout,
Overheid,
UWV