Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Te veel betaalde lijfrentepremie belastingvrij terug te boeken

Wie te veel lijfrentepremie heeft betaald, mag dat vanaf vandaag belastingvrij terugboeken. Veel ondernemers die pensioen opbouwen met een bankspaarrekening of lijfrentepolis leggen te veel in. Dat wil zeggen: ze leggen meer in dan fiscaal aftrekbaar is. Je mag slechts een bepaald deel van je inkomen – de jaarruimte en eventueel de inhaalruimte over inkomen uit eerdere jaren – belastingvrij inleggen. Als je meer inlegt, kun je het meerdere niet aftrekken, terwijl je er wel inkomstenbelasting over betaalt als de bankspaarrekening of lijfrentepolis tot uitkering komt. Je betaalt dan dubbel belasting. Volgens MoneyWise trekt maar liefst een op de drie bankspaarders de premie ten onrechte niet af.

Tot nu toe kon je deze fout alleen repareren door een ‘Verklaring niet-afgetrokken lijfrentepremies’ bij de Belastingdienst aan te vragen. Die moest je naar de uitkerende bank of verzekeraar sturen en die droeg dan over de uit te keren euro’s die niet waren afgetrokken geen inkomstenbelasting af. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro had ingelegd en slechts 8.000 euro hebt kunnen aftrekken, betaal je over de eerste 2.000 euro die je krijgt uitgekeerd geen inkomstenbelasting.

Het nadeel van deze regeling is dat veel mensen vergeten zo’n verklaring aan te vragen of niet langer kunnen bewijzen dat ze de premies niet konden aftrekken, omdat het al zo lang geleden is. Bijna niemand bewaart tientallen jaren lang alle belastingaangiftes.

Sinds vandaag echter mag je ook voordat de lijfrentes tot uitkering komen de te veel betaalde premies laten terugboeken. Dat kan met een ‘Verklaring geruisloze terugstorting’ die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet dan aantonen dat je meer aan premies hebt betaald dan je kon aftrekken. Ook moet je het te veel betaalde geld met terugwerkende kracht bij je box 3-vermogen optellen, zodat je een (meestal bescheiden) naheffing krijgt.Wat op zich terecht is, anders kun je expres te veel inleggen en dat later met zo’n verklaring in de hand laten terugstorten.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X