Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Nederlands transport vraagt Berlijn uitstel controle minimumloon

De transportsector vreest voor miljoenenboetes in Duitsland door onduidelijkheden over het nieuwe Duitse minimumloon. De sector wil dat Berlijn afziet van controles op de naleving van de nieuwe wet zolang het niet duidelijk is aan welke formaliteiten werknemers van buitenlandse bedrijven die in Duitsland onderweg zijn, zich moeten houden.

Lodewijk Asscher
Transport en Logistiek Nederland, de belangenvertegenwoordiger van de branche, stuurt vandaag een brief naar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken met het verzoek om Berlijn onder druk te zetten. In de regering van bondskanselier Angela Merkel is de sociaaldemocraat Andrea Nahles verantwoordelijk voor sociale zaken. Nahles heeft bij de vorming van de coalitie met de christendemocraten van Merkel eind 2013 bedongen dat vanaf 1 januari 2015 in Duitsland een wettelijk minimumloon van kracht wordt van € 8,50 per uur.

Bij TLN zegt secretaris internationaal vervoer Elmer de Bruin dat juristen onderzoeken of Duitsland van buitenlanders die zakelijk in Duitsland onderweg zijn, wel mag eisen dat zij zich aan de minimumloonregels houden. 'Het is toch te gek voor woorden dat een nationale minimumloonregeling op zelfs het internationaal vervoer van toepassing wordt verklaard. Een stukje arbeid dat meestal maar paar uur duurt, dan ben je Duitsland weer uit.'

Omgekeerde wereld
Maar los van de vraag of de regel in strijd is met de Europese wetgeving, ergert De Bruin zich over de onduidelijkheden over de invoering. 'Nahles heeft vorige week nog eens verzekerd dat werknemers uit het buitenland die in Duitsland zijn, zich ook aan de regels moeten houden. Maar niemand kan ons vertellen wat van ons wordt verlangd. Bij de hotline in Berlijn weten ze niets en de Duitse douane, die op de naleving moet toezien, kan ons ook geen antwoord geven. Daar vroegen ze mij zelfs of ik hen kon uitleggen hoe straks het een en ander gaat werken. Dit is toch de omgekeerde wereld.'

Volgens TLN is er dringend behoefte aan duidelijkheid, want de transportbedrijven hebben nog maar een paar weken de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Wie zich niet houdt aan de formaliteiten rond de wet op het minimumloon, loopt vanaf 1 januari het risico een boete te krijgen van € 500.000. De opdrachtgever, of de Duitse klant, draagt medeverantwoordelijkheid en kan ook een boete van € 500.000 krijgen.

Eigen kantoor in Duitsland
De invoering betekent mogelijk een forse extra administratieve last voor de transporteurs. Zij moeten straks niet alleen aantonen minimaal € 8,50 per uur te betalen aan de chauffeurs die in Duitsland rijden, maar zij moeten vooraf ook allerlei andere gegevens over de rit en het personeel naar de douane opsturen. Die gegevens moeten zij bij een eigen kantoor in Duitsland twee jaar lang bewaren.

TLN hoopt dat Den Haag Berlijn zover krijgt dat er voorlopig geen controles komen en er geen boetes worden opgelegd. Volgens de regionale Duitse pers is de kans niet groot dat ambtenaren van de douane al op 2 januari de weg opgaan om de naleving te checken. De douane heeft op dit moment zeshonderd vacatures en zal niet eerder dan na de zomer nieuw personeel kunnen inzetten.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X