Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


De voor- en nadelen van het extra aflossen

Het extra aflossen op de hypotheek wordt steeds populairder. Voordat u geld gaat storten in uw hypotheek moet u voor uzelf goed op een rijtje hebben wat de voordelen en de nadelen zijn van het extra aflossen. Niet in alle gevallen is het extra aflossen de beste oplossing.

In de periode van 2008 tot en met het eerste kwartaal van 2014 zijn de huizenprijzen met gemiddeld 20% gezakt. Huizen die in de afgelopen tien tot twaalf jaren zijn gekocht staan onder water. Dat wil zeggen dat ze op dit moment niet te verkopen zijn omdat de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Er zit eigenlijk een restschuld in het huis die pas gerealiseerd gaat worden bij verkoop. Door extra af te lossen is het probleem te verkleinen of op te lossen.

Wat zijn de voordelen van het extra aflossen?
Door extra af te lossen wordt de hypotheekschuld lager en krijgt u dus ook lagere maandlasten. Vooral voor huizen die onder water staan biedt het extra aflossen voordelen. Een bijkomend pluspunt van het extra aflossen wordt gevormd door de zeer lage spaarrentes van dit moment. Sparen levert minder dan 2% op, terwijl u aan hypotheekrente waarschijnlijk een veel hoger percentage moet betalen. Vooral aflossen op aflossingsvrije hypotheken biedt voordelen. In deze hypotheekvorm blijft u de hypotheekrente namelijk verschuldigd tot u het huis verkoopt. Ook na uw pensionering blijft u betalen. Bezit u spaargeld boven de vrijstelling? Een deel van het spaargeld gebruiken om de hypotheek te verlagen bespaart u belastingheffing. Overwaarde in uw woning telt namelijk niet mee voor de vermogensrendementsheffing.

Nadelen van het extra aflossen
Door extra af te lossen zakt uw fiscaal voordeel. Het bedrag dat u kunt aftrekken van het inkomen zakt namelijk. Een ander belangrijk nadeel is dat u het geld niet weer terug kunt halen. Geïnvesteerd blijft geïnvesteerd. Extra aflossen moet u alleen doen met geld dat u kunt missen. Zelfs bij verkoop van het huis kunt u het geld niet weer eenvoudig opnemen als u opnieuw weer een huis gaat kopen. Naar verhouding geeft een grote extra aflossing een relatief geringe besparing per maand. Het is wel een maandelijks terugkomend voordeel, maar per maand lijkt het klein.

Kijk ook naar de alternatieven
Niet in alle hypotheekvormen is het verstandig om extra af te lossen. In bijvoorbeeld een spaar- of bankspaarhypotheek is het vaak verstandiger om extra te storten in de aan de hypotheek gekoppelde polis of op de rekening.

Er zijn meer voordelen en nadelen van het extra aflossen op de hypotheek. Het is belangrijk om informatie in te winnen bij uw hypotheekadviseur. De adviseur kan u namelijk gericht op uw persoonlijke situatie een goed advies verstrekken.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X