Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Blok en notarissen oneens over schenking kluswoning

Volgens minister Stef Blok van Wonen (VVD) zit er geen maas in de wet die het tijdelijk mogelijk maakt om 100.000 euro te schenken voor de aanschaf van een huis, of voor een verbouwing. Dat heeft de minister vrijdag laten weten in antwoord op Kamervragen. Netwerk Notarissen, dat de kwestie naar buiten bracht, laat zaterdag echter weten dat zij er nog steeds van overtuigd zijn dat er een maas in de wet zit.

Mensen die gebruik willen maken van de tijdelijk verruimde belastingvrije schenking van 100.000 euro, die eind dit jaar afloopt, moeten nog dit jaar een huis kopen. Volgens het landelijke netwerk van notariskantoren geldt dat echter niet voor kluswoningen. Die kunnen volgens hen ook nog in 2015 of 2016 worden aangeschaft.

“Minister Blok geeft geen enkele onderbouwing. Hij hanteert een soort redenering van ‘het kan niet, omdat het niet kan’”, zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. “De minister zegt dat ook kluswoningen dit jaar moeten worden aangeschaft, maar wij kunnen dat nergens terugvinden in de wet.”

Verbouwing
Het geld van de schenking moet worden besteed aan de aanschaf van een woning, of aan een verbouwing. Wie een woning aanschaft, moet dat nog dit jaar doen. Maar wie het geld wil gebruiken voor een verbouwing, hoeft volgens Van der Geld nog niet dit jaar over een woning te beschikken. “Als het geld maar voor 1 januari 2017 is uitgegeven aan een verbouwing.”

Risico
Volgens Van der Geld hebben zich al tientallen mensen gemeld die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een kluswoning via deze maas in de wet. Doordat de notarissen en de minister het oneens zijn over de interpretatie van de schenkbelasting, blijven die mensen in onzekerheid zitten. Als iemand gebruik maakt van de kluswoningconstructie, en de notarissen toch geen gelijk hebben, dan kan het zijn dat er alsnog enkele duizenden euro’s aan schenkbelasting moeten worden betaald.

Het ministerie van Financiën benadrukt zaterdag dat er voor kluswoningen geen uitzondering geldt. “Over de woning moet in 2014 inkomstenbelasting worden betaald, anders geldt de tijdelijk verhoogde vrijstelling niet”, stelt een woordvoerder. Vanaf volgend jaar geldt de oude, lagere vrijstelling weer. Ouders mogen dan kinderen dan maximaal 52.000 euro schenken. Voor andere groepen is de vrijstelling iets meer dan 2000 euro.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X