Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Hypotheekspreekuur: pittige vragen

Dalende huizenprijzen en veranderende hypotheekregels zorgen voor veel onduidelijkheid, zo bleek onlangs tijdens het OverGeld Hypotheekspreekuur. Lezers stelden bijna 400 ingewikkelde vragen, waarover vijf hypotheekadviseurs van Hoffelijk Financieel en De Financiële Makelaar zich bogen. Vijf belangrijke vragen en antwoorden.

Volgens mij is de hypotheekrente slechts 30 jaar aftrekbaar. Mijn hypotheek is al meer dan 30 jaar oud. Mag ik toch nog steeds de rente blijven aftrekken?
Lex Schreuder: „Dat mag. De 30-jaarregeling is begin 2001 ingegaan. Ook voor bestaande hypotheken ging toen de periode van 30 jaar in. U kunt dus nog tot 2031 uw hypotheekrente aftrekken.”

Is het verstandig mijn hypotheek versneld met spaargeld af te lossen? Ik betaal 5,7% rente, terwijl mijn spaargeld nog geen 2% oplevert.
Edwin Deijs: „Dat zou zeker voordelig kunnen zijn. Om een goede berekening te maken, zijn behalve de hypotheek- en spaarrente ook onder meer de waarde van de woning, je spaarvermogen en de hoogte van je inkomen relevant. Op OverGeld.nl/huis-hypotheek staat een handig rekenmodel om die berekening te maken. Dan weet je of aflossen voordelig is. Maar niet alleen financiën zijn belangrijk. Bedenk dat je eenmaal afgelost geld niet zo makkelijk meer uit stenen haalt. Bovendien is een buffer voor onvoorziene uitgaven geen overbodige luxe. Zoek naar een goede balans.”

Mijn ouders hebben me ooit 38.000 euro geschonken voor de aankoop van mijn huis. Kan ik wederom een schenking ontvangen tot een bedrag van 100.000 euro voor aflossing van mijn hypotheekschuld? Ik ben inmiddels ouder dan 40 jaar.
Rob Timmermans: „Dat is mogelijk. Sinds 1 oktober mogen Nederlanders tot 100.000 euro belastingvrij schenken voor aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. Dit moet wel uw hoofdverblijf zijn. De leeftijdsgrens van 40 jaar is niet meer van toepassing op de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling. De eerder gebruikte vrijstelling dient u in mindering te brengen op de 100.000 euro.”

Houdt de bank bij vaststelling van de maximale hypotheek rekening met wat iemand in de toekomst gaat verdienen? In mijn arbeidscontract zijn salarisverhogingen voor de komende jaren vastgelegd.
Wesley van ’t Hof: „Banken hebben al jaren de ruimte om rekening te houden met individuele, aantoonbare feiten, maar maken hier niet altijd gebruik van. Geldverstrekkers kijken naar specifieke opleidingen of beroepsgroepen en grote vastgelegde salaristoezeggingen, maar niet naar ’standaard vooraf geschetste carrièrepaden’. Vraag na bij uw bank of u hiervoor in aanmerking komt.”

Wij hebben een hypotheek van €80.000 en de WOZ-waarde van het huis is 210.000 euro. Van de overwaarde willen we een camper aanschaffen. Hoe kunnen we dit aanpakken?
Harrie-Jan van Nunen : „Geld opnemen met het huis als onderpand is nog steeds mogelijk, al zijn banken de laatste jaren wat strenger geworden. U dient er rekening mee te houden dat de rente niet aftrekbaar is. De bank zal in de beoordeling van de aanvraag hier ook van uitgaan. Fiscaal maakt het niet uit welke aflossingsvorm u kiest (of geen aflossing). Het kan handig zijn om de looptijd van de extra lening te laten aansluiten bij de economische levensduur van de camper.”

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X