Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Consument krijgt rente terug bij te hoge lening

Consumenten die een te hoge lening hebben gekregen, hebben recht op een schadevergoeding van de betreffende kredietverstrekker. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem waarover de websiteLegalDutch maandag schrijft. De compensatie bestaat in dit geval uit het terugbetalen van de rentetermijnen over het te veel geleende bedrag.

Kredietverstrekker Afab moet de betreffende lener geld terugbetalen omdat het bedrijf niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht, bepaalde het hof op 17 september. Afab heeft volgens het hof onvoldoende onderzoek gedaan naar de capaciteit van de consument om de lening af te betalen. De kredietverstrekker had moeten weten dat de lener niet in staat zou zijn het bedrag af te lossen. Er is dus sprake van overkreditering, en dat is verboden. Daarom moet Afab de rentetermijnen over het te veel geleende bedrag terugbetalen. Het bedrijf had 25 duizend uitgeleend, maar dat was volgens het hof 8.500 euro te veel.

Hypotheekleningen
De uitspraak vormt een eerste stap naar jurisprudentie over schadevergoedingen bij te hoge leningen. Afab is echter een kredietverstrekker, geen bank. Of een dergelijke compensatieregeling ook voor banken geldt, is nog afwachten. De grote vraag is of de uitspraak ook betrekking heeft op hypotheekleningen, schrijft LegalDutch. Het is bekend dat banken geregeld te hoge hypotheekleningen hebben verstrekt, aldus de website. Als rechters vaker besluiten dat een schadevergoeding op zijn plaats is bij onverantwoord hoge leningen, dan hangt kredietverstrekkers een potentieel grote claim boven het hoofd.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X