Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Volledig werkloze grensarbeider krijgt alleen uitkering uit woonland

Een volledig werkloze grensarbeider kan door de Europese verordening 883/2004 alleen een werkloosheidsuitkering krijgen in het land waarin hij woont. Zelfs wanneer de werknemer bijzonder nauwe banden heeft behouden met het land van zijn laatste werkzaamheden. Dit besliste het Europese Hof van Justitie op 11 april. Hoe zit het precies?

Regels zijn helder
De regels van verordening 883/2004 gelden vanaf 1 mei 2010. Deze regels zijn helder. Ze bieden volgens de Europese rechter geen ruimte voor een uitkering uit het laatste werkland. De volledig werkloze kan wel in zijn laatste werkland bij de arbeidsbemiddeling terecht voor hulp bij het vinden van werk. Maar dat is niet bedoeld voor het krijgen van een uitkering.

Onder de oude verordening 1408/71 kon een volledig werkloze grensarbeider door een uitzondering wél een uitkering krijgen uit zijn laatste werkland. De grensarbeider moest dan aantoonbaar nauwe banden hebben behouden met dat werkland. Deze uitzondering was mogelijk door het arrest Miethe.

Wel overgangsrecht
Een volledig werkloze grensarbeider die op basis van de oude verordening een uitkering uit het laatste werkland krijgt, valt wél onder het overgangsrecht van de nieuwe verordening. Zo kan deze grensarbeider zijn uitkering na 1 mei behouden, totdat zijn situatie wijzigt.

Ontving u als volledig werkloze grensarbeider een Nederlandse werkloosheidsuitkering vóór 1 mei 2010 en bent u hierna weer gaan werken? En raakte u deze baan na een korte periode weer kwijt? Dan is nog niet duidelijk of uw oude uitkering herleeft. Hier moet de Nederlandse rechter nog over beslissen.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X