Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

Nederlandse bitcoin-investeerders hebben de afgelopen maanden flinke winsten geboekt. Daar moet je natuurlijk wel netjes belasting over betalen, en dat werkt zo.

Nederlanders moeten elk jaar hun vermogen opgeven, en daar horen cryptocurrencies inmiddels ook bij. De Belastingdienst ziet bitcoins, ethers en alle andere digitale munten als 'overige bezittingen', die je moet opgeven als je in april belastingaangifte doet. De waarde van je cryptocurrencies wordt gezien als onderdeel van je totale vermogen. Als dat meer is dan 25.000 euro, dan komt de Belastingdienst langs: afhankelijk van de hoogte van je vermogen betaal je tussen 0,86 en 1,61 procent aan belasting.

Dit zijn de belastingpercentages:
  • Tot en met 75.000 euro: 0,86 procent, waarvan 25.000 belastingvrij (met een fiscaal partner is dat 50.000 euro)
  • Vanaf 75.001 tot en met 975.000 euro: 1,38 procent
  • Vanaf 975.001 euro: 1,61 procent
1 januari
Dan de vraag: welke waarde geef je in april op? Daar is de Belastingdienst duidelijk over: je berekent de waarde van je cryptocurrencies op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In april is dat dan 1 januari 2017.

Dat is voordelig voor huidige cryptocurrencybezitters: een bitcoin was op 1 januari 2017 zo'n 850 euro waard, maar op moment van schrijven is een bitcoin bijna 8000 euro waard. Stel: je hebt het hele jaar 10 bitcoins gehad, dan is je vermogen met 78.000 euro gespekt, maar bij de Belastingdienst hoef je maar 8500 euro aan te geven. De mensen die de afgelopen weken of maanden cryptocurrencies hebben gekocht, hoeven deze digitale munten dus nog niet op te geven bij hun inkomstenbelasting over 2017, maar pas over het jaar 2018.

Huis of auto
Als je nog voor het einde van dit jaar je cryptocurrencies omzet naar euro's en vervolgens een (eerste) huis, auto of ander duur spul koopt, vermijd je dat je in 2019 nog vermogensbelasting moet betalen over de waarde van je digitale munten op 1 januari 2018. Aan de andere kant: als je op 1 januari 2018 een ton aan bitcoins hebt, betaal je 775 euro aan vermogensbelasting. Dat valt te overzien.

Die gigantische prijsschommelingen kunnen ook in je nadeel werken. Als je op 1 januari 2018 nog een flink aantal cryptocurrencies hebt die later allemaal instorten, betaal je bij je belastingaangifte in 2019 vermogensbelasting over de (hoge) waarde van je digitale munten op 1 januari 2018.

Controle
De vraag is alleen: hoe controleert de Belastingdienst of je cryptocurrencies hebt, en zo ja: hoeveel je hebt? Die vraag wil een woordvoerder niet beantwoorden om 'de mensen niet wijzer te maken'. Maar je bent wel verplicht om je digitale munten bij de Belastingdienst op te geven: 'virtuele betaalmiddelen' staan sinds kort onder het kopje 'overige bezittingen'.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X