Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Belastingdienst heeft bitcoin in het vizier

De Bitcoin is aan een flinke opmars bezig en haalt voortdurend het nieuws. Maar de Belastingdienst houdt een oogje in het zeil. Zelfs als pas gekochte Bitcoins nog in de digitale portemonnee zitten, moet ieder jaar het Bitcoinbezit in euro’s opgegeven worden.

'Als Bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfaitair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, laat een persvoorlichter van het ministerie van Financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in Bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (als bron van inkomen).

De waarde van Bitcoins wordt tot het vermogen (= box 3) gerekend, tenzij je erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er hun brood mee verdienen en er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde Bitcoinvermogen door de Belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt.

Belastingaangifte
Navraag van Kassa leerde dat iedere belastingplichtige de waarde van zijn Bitcoin om moet rekenen naar euro’s en dit bij de belastingaangifte in box 3 moet opgeven. De peildatum is daarbij altijd 1 januari van het jaar waarover de aangifte moet worden gedaan. Dus wie in oktober 2016 is ‘ingestapt’ moet in april 2018 bij zijn jaaraangifte inkomstenbelasting de Bitcoinwaarde in euro’s opgeven met als peildatum 1 januari 2017, toen de waarde van de Bitcoin maar een paar honderd euro was.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X