Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Fiscale strop voor aflosser

Een groeiende groep huizenbezitters wacht de komende jaren een onvoorziene fiscale strop. Wie zijn hypotheek grotendeels heeft afbetaald, moet tot in de honderden euro’s per jaar aan extra belasting gaan betalen.

Een Kamermeerderheid eist opheldering van het kabinet, nu de bedragen veel forser blijken dan eerder werd aangenomen. Zo gaat iemand met een huis ter waarde van 6 ton en een hypotheek van een ton in de toekomst 560 euro op jaarbasis betalen. Bij een waarde van 4 ton en 50.000 euro schuld is de rekening 378 euro. Dat blijkt uit berekeningen van fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton, die van „onrecht” spreekt.

Dat de hypotheekrenteaftrek kan omslaan in een bijtelling bleek vorige week uit antwoorden van demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën op Kamervragen van de SP. Maar daarin werd nog uitgegaan van enkele tientjes.

Waar huizenbezitters tot vier jaar geleden nog tegen het hoogste tarief van 52 procent hypotheekrente konden aftrekken, gaat daar sinds de nieuwe wet ieder jaar een half procent vanaf. Zo kan het voorkomen dat er meer belasting moet worden betaald over het eigenwoningforfait dan dat er aan hypotheekrentekosten kan worden afgetrokken, zodat de facto een bijtelling ontstaat. De VVD-bewindsman noemt de effecten een ’logisch’ gevolg van het stapsgewijs inperken van de hypotheekrenteaftrek.

Maar de logica van Wiebes wordt niet gedeeld door zijn partijgenoot, Kamerlid Aukje de Vries. „Dit klinkt niet logisch en lijkt niet in lijn met de bedoeling van de wet”, aldus De Vries. „Het gaat toch wel om bedragen.” Carola Schouten van de ChristenUnie is nog stelliger. „Dit is totaal niet in de geest van de wet. De Kamer heeft dit niet zo gewild, dus los het op!”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt diende vorige week al vragen in over de opstelling van Wiebes. Die zou haaks staan op de belofte die voormalig minister Blok (Wonen) de Kamer vier jaar geleden nog deed. Huizenbezitters zouden er volgens de bewindsman voor kunnen kiezen om hun hypotheekrente niet op te geven om zo bijtelling te kunnen ontlopen. Maar wie dat advies van Blok heeft opgevolgd, is volgens Wiebes in overtreding. In antwoord op Kamervragen stelt Wiebes nu namelijk dat het ’verplicht’ is om een eigenwoningschuld „en de daarmee verband houdende aftrekbare kosten eigen woning” op te voeren in de aangifte. „Dat betreft geen keuze”, aldus Wiebes.

Steven van Weyenberg (D66): „Erg vreemd dat mensen gedwongen zouden kunnen worden tot het benutten van aftrekposten als dat in hun nadeel zou zijn.”

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X