Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Belastingvrij schenken: hoe doe je dat het voordeligst?

De regels voor het eenmalig belastingvrij schenken van grote bedragen veranderen volgend jaar. Vanaf 1 januari 2017 is het weer mogelijk om belastingvrij een ton over te maken naar iemand in je omgeving die het nodig heeft voor de financiering van een huis. Maar pas op: door de nieuwe regels kan je er ook op áchteruit gaan, waarschuwt Netwerk Notarissen.

Misschien gaat er ergens in je achterhoofd een belletje rinkelen: het was toch al mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij aan iemand te schenken? Dat was inderdaad het geval in 2013 en 2014. De tijdelijke verruiming was een onverwacht groot succes en vanaf volgend jaar worden de regels permanent aangepast.

Eerst even de nieuwe spelregels op een rij:
  • Volgend jaar mag je tot 100.000 euro belastingvrij schenken.
  • Niet alleen ouders mogen het geld schenken, maar ook anderen zoals de buurman, grootouders, tantes en ooms.
  • Voorwaarde is wel dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.
  • Echter: is de ontvanger ouder dan 40 jaar, maar is zijn of haar partner jonger? Dan geldt de regeling wél.
  • Ook moet het bedrag verplicht gebruikt worden voor de financiering van een eigen woning.
  • Je mag niet meedoen aan deze regeling als je tussen 2010 en 2015 ook al een eenmalig grote schenking hebt ontvangen.
Overgangsregeling
Er is een overgangsregeling gemaakt omdat er in verschillende tijdvakken verschillende regelingen hebben gegolden. Hoe zit dat dan? Het is een ingewikkeld verhaal, dus houd je vast. Momenteel mag je maximaal 5.227 euro belastingvrij aan je kind schenken. Als de ontvanger dit bedrag aan de eigen woning besteedt is het zelfs mogelijk om maximaal 52.752 euro over te maken, zonder dat de Belastingdienst aanklopt met een rekening.

Dat laatste bedrag wordt dus verhoogd naar een ton. Benut je dit jaar nou die vrijstelling van 52.752 euro, dan mag je dat bedrag in 2017 of 2018 aanvullen tot maximaal een ton (in totaal dus 47.248 euro extra). Dat is bijzonder, want die eenmalige schenking voor een huis moet je zien als een wildcard die de schenker maar één keer in zijn of haar leven mag inzetten. Heb je als ouder niet zoveel geld en wil je bijvoorbeeld graag 60.000 euro overmaken, dan kan je normaal gesproken dat bedrag later niet meer aanvullen.

Wanneer je dit jaar géén schenking moet doen
Het kan dat je door verkeerd gebruik van de regels uiteindelijk tussen wal en schip terecht komt, zegt Lucienne van der Geld. Zij is juridisch directeur bij Netwerk Notarissen, een landelijke kennisorganisatie van gespecialiseerde notariële juristen.

Zij geeft een voorbeeld: "Stel: ouders willen hun kind dit jaar een schenking doen van 25.000 euro. Dit bedrag is vrijgesteld van schenkbelasting en mag één keer belastingvrij geschonken worden als eenmalige grote schenking. In 2017 koopt het kind een huis. Ouders willen gebruik maken van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken voor de eigen woning. Door de overgangsregels mogen ze hun kind maar een bedrag van 46.000 euro schenken."

In totaal hebben ze dan dus maar 71.000 euro belastingvrij kunnen schenken. Wachten ze tot 2017, dan kunnen ze wél 100.000 euro schenken aan hun kind, zonder dat daar de fiscus tussen komt. "Het bedrag moet dan wel door het kind aan de eigen woning worden besteed", vult Van der Geld aan.

Wanneer je dit jaar al wél kan schenken
Heb je vóór 2010 een grote eenmalige schenking ontvangen en wil iemand je opnieuw geld geven voor je huis, dan kan je dat dit jaar al wel doen. Zes jaar geleden mocht er nog eenmalig tot 22.760 euro belastingvrij geschonken worden. Een veel lager bedrag dan volgend jaar dus mogelijk is.

Om volledig van de regeling gebruik te kunnen maken, is het daarom mogelijk om dit jaar al 27.000 euro belastingvrij te schenken (het maximale bedrag dat je door een overgangsregeling dit jaar mag schenken). Volgend jaar of in 2018 kan je dan nog een aanvullend bedrag van 46.984 euro overmaken, mits je kind ondertussen niet ouder is geworden dan 40 jaar.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X