Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


IBAN-irritatie verdwijnt: we gaan betalen met 06-nummer

Geld overmaken naar wie dan ook in Europa, zonder gedoe met het lange IBAN-rekeningnummer. De Europese Centrale Bank wil een kleine revolutie in het betalingsverkeer aanjagen: geld overboeken op basis van je telefoonnummer of e-mailadres. "De IBAN moet simpeler", zegt ECB-directielid Yves Mersch in een exclusief interview met RTL Z.

De IBAN is in 2014 geïntroduceerd om internationale betalingen gemakkelijker te maken. Eén probleem: het is een lang en ingewikkeld nummer dat mensen moeilijk kunnen onthouden. De ECB wil daarom in samenwerking met banken het systeem versimpelen. "Dat kan door de IBAN aan een zogeheten alias, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, te linken", legt Mersch uit.

Het geld staat na de overboeking direct op de rekening van de ontvangende partij, ongeacht bij welke bank de ontvanger zit of waar degene woont.

Hoe werkt het systeem in de praktijk?
In de praktijk betekent dit dat je in de site of app van je bank door je contactenlijst scrolt, het telefoonnummer van de ontvanger selecteert en dat automatisch het bijbehorende IBAN-nummer wordt getoond. Door dit systeem hoef je niet meer jouw IBAN-nummer te onthouden of het IBAN-nummer van de ontvanger in te voeren.

Dit is onder andere handig bij een etentje met vrienden of collega's, waarvan je de telefoonnummers wel hebt maar hun IBAN-nummer niet. De rekening delen wordt dan een stuk gemakkelijker, omdat het systeem automatisch het telefoonnummer aan het IBAN-nummer koppelt.

Het systeem wordt opt-in, wat betekent dat je zelf je telefoonnummer of e-mailadres aan je IBAN-nummer moet koppelen. Ook moet het systeem gaan gelden voor heel Europa. Als je een Frans telefoonnummer van een Franse collega selecteert, wordt automatisch het gekoppelde IBAN-nummer van de Franse bank getoond.

Technische en juridische obstakels
De ECB wil dat het nieuwe betaalsysteem binnen enkele jaren wordt ingevoerd, maar is nog wel bezig met het wegwerken van 'technische en juridische obstakels'. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van zo'n systeem kunnen belemmeren; wellicht moet er wetgeving worden aangepast. Bij technische obstakels noemt Mersch het voorbeeld dat je soms meerdere IBAN-nummers hebt, en maar één telefoonnummer. Over dergelijke technische obstakels wordt nog nagedacht.

Wanneer?
Mersch laat weten dat hij verwacht dat het systeem over drie jaar wordt ingevoerd: "Misschien zelfs eerder."

De drie grootste Nederlandse banken, ING, Rabobank en ABN Amro, zijn positief over de plannen van de ECB en juichen ontwikkelingen die het Europese betalingsverkeer versnellen en versimpelen toe.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X