Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Tweede Kamerleden bezorgd over reorganisatie Belastingdienst

Tweede Kamerleden zijn niet gerustgesteld door de brief van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over de reorganisatie bij de Belastingdienst. "Wij maken ons nog steeds zorgen over de positie van de vijfduizend mensen die ontslagen gaan worden", zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie tegen NU.nl.

De werknemers die de Belastingdienst moeten verlaten, kunnen aan de slag bij een tijdelijke organisatie die het laatste controle- en inningswerk zal uitvoeren. Zij krijgen dan hulp bij het vinden van ander werk. "Dat biedt echt heel veel onzekerheid en het is ook niet ontzettend motiverend om achterstallige werkzaamheden te gaan uitvoeren", meent Schouten. "Zij hebben gewoon een baan en komen nu in een werkmaatschappij terecht waarvan het onduidelijk is wat voor werk ze daar krijgen."

Ook vraagt Schouten zich af of deze groep wel perspectief heeft op een nieuwe baan, omdat er al veel arbeidsplaatsen bij het Rijk verdwijnen. "Er moet gewoon een beter plan komen", vindt Schouten.

Slordig
Schouten is verder niet te spreken over de manier waarop het nieuws over de reorganisatie naar buiten is gekomen. "Die mensen zijn gisteravond naar huis gegaan met een bericht in de media dat ze misschien niet zeker waren van hun baan." Het Kamerlid noemt het "buitengewoon slordig" dat de staatssecretaris het risico op een voortijdige bekendmaking heeft laten bestaan.

Ook VVD-Kamerlid Helma Neppérus noemt het "uiterst onhandig" hoe de informatie naar buiten is gekomen. Volgens Tweede Kamerlid Ed Groot van de PvdA zorgen de berichten die via de media naar buiten kwamen voor "nodeloze onrust" onder het personeel.

Functioneren
Schouten is er overigens niet van overtuigd dat de Belastingdienst goed kan blijven functioneren als er vijfduizend mensen de dienst moeten verlaten. Ook al worden er vijftienhonderd nieuwe medewerkers met andere vaardigheden gezocht. Schouten benadrukt dat er een grote belastingherziening aan komt en dat tegelijkertijd de ICT-systemen bij de Belastingdienst vernieuwd moeten worden. "Dat bij elkaar opgeteld vind ik het wel een hele snelle conclusie dat het allemaal met minder mensen kan. Het lijkt wat tegenstrijdig."

Ook Groot vraagt zich af of de Belastingdienst het werk wel met minder mensen kan doen. "De effectieve capaciteit van de Belastingdienst moet groter worden en ik denk dat daar ook veel mensenhanden voor nodig blijven."

Schoffering
SP-Kamerlid Farshad Bashir snapt dat technische vernieuwingen nodig zijn, maar zegt dat de aankondiging van de reorganisatie voor "heel veel onrust" onder het personeel zorgt. "Er zijn nu al veel problemen bij de Belastingdienst als het gaat om de uitvoering van taken. Dan zul je straks dus meer werk moeten doen met minder mensen, terwijl je het nu al niet aankunt", aldus Bashir. "Dit is niet alleen een schoffering van het personeel van de Belastingdienst, maar ook van de samenleving. Alle problemen die bij de Belastingdienst ontstaan, die komen op het bordje van de mensen terecht", meent Bashir.

Hij vreest dat bezwaarschriften bijvoorbeeld niet meer goed bekeken kunnen worden. "We hebben ook in het verleden bezuinigingen gezien bij de Belastingdienst. En het gevolg daarvan is dat er nu al veel werk blijft liggen."

Werkvloer
"Als je zoveel mensen weg gaat bezuinigen, dan weet je gewoon niet wat er aan de hand is op de werkvloer. Journalisten lijken meer te weten dan de staatssecretaris." Neppérus wil van de staatssecretaris weten waarom bepaalde medewerkers minder zouden passen bij de nieuwe manier van werken die de Belastingdienst geïntroduceerd wordt. Ook heeft ze vragen over hoe deze groep naar een andere baan begeleid kan worden. "Veel mensen gingen vroeger na de mulo of de mavo naar de Belastingdienst toe. Er werken dus een heleboel mensen heel lang. Daar moet je dus wel zorgvuldig mee omgaan", vindt Neppérus.

Staatssecretaris Wiebes gaat donderdag in gesprek met Kamerleden over veranderingen bij de Belastingdienst. Dit Algemeen Overleg was al gepland.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X