Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Dit is waarom de speciale belastingcommissie naar Nederland komt
Sinds de onthulling dat Luxemburg in het geheim afspraken maakte met multinationals, heeft het Europees Parlement besloten zelf onderzoek te doen. Daarvoor is in maart van dit jaar een speciale commissie in het leven geroepen die zes maanden lang onderzoek doet onder leiding van de Fransman Alain Lamassoure. Met Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Paul Tang (PvdA) heeft de 45-koppige commissie drie Nederlandse Europarlementariërs.
Naast bezoeken aan Luxemburg, België, Ierland en Groot-Brittannië, doet de commissie op 29 mei ook Nederland aan. Tijdens deze bezoeken spreekt de belastingcommissie met de ministers van Financiën, parlementsleden, belastingspecialisten, ambtenaren en ngo's. Er wordt vooral gekeken of de belastingdeals tussen overheden en multinationals leidt tot oneerlijke voordelen of illegale staatssteun.
Verzet
Volgens belastingdeskundigen zijn afspraken tussen multinationals en overheden gebruikelijk en niet illegaal. De publieke weerstand tegen de zoektocht van bedrijven naar ingewikkelde constructies om zo weinig mogelijk belasting te betalen, neemt echter toe.
Ook vanuit de politiek wordt de roep om maatregelen groter. "Kleine ondernemers dragen netjes hun belasting af, terwijl multinationals niets of vrijwel niets bijdragen. Dat voelt niet alleen onrechtvaardig, dat is ook oneerlijke concurrentie voor het midden- en kleinbedrijf", zegt Europarlementariër De Lange.
Aanbeveling
Zodra het werk van de speciale belastingcommissie erop zit, wordt er een rapport opgesteld met bevindingen en aanbevelingen om belastingontduiking en – ontwijking tegen te gaan. In Nederland en België liggen de afspraken met koffieketen Starbucks onder de loep, in Luxemburg zijn dat Amazone en Fiat en in Ierland zou Apple een gunstige regeling hebben met de fiscus.
Er worden belastingafspraken onderzocht die teruggaan tot 1991. De belastingcommissie heeft daarvoor de informatie opgevraagd bij de betreffende landen. Het onderzoek van het Europees Parlement staat los van het onderzoek dat de Europese Commissie is gestart. De Commissie, verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kijkt of de belastingconstructies van onder andere Nederland met Starbucks en Ierland met Apple in de haak zijn.
Geplaatst door Vincent de Groot van
Robelco Tax Services
op
vrijdag, mei 29, 2015
Labels:
Belastingcommissie,
Luxemburg,
Multinationals,
Prijsafspraken