Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Piketty pleit voor progressieve vermogensbelasting

Er moet een progressieve vermogensbelasting komen in Nederland. Dit vertelt de Franse econoom Thomas Piketty woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij spreekt met Kamerleden naar aanleiding van zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw. Dat heeft in veel landen geleid tot een discussie over ongelijkheid. Piketty benadrukt dat er niet een hogere belastingdruk hoeft te komen. "We willen niet naar een belastingdruk van 60 of 70 procent." "We willen niet meer belasting heffen, maar progressiever belasting heffen. Lager voor minder vermogende mensen en hoger voor mensen met bijvoorbeeld 1 of 2 miljoen euro."

Hij houdt de Kamerleden ook voor dat het een kwestie van "gezond verstand" is om arbeid minder te belasten en vermogen juist meer. De econoom legt uit dat entrepreneurs natuurlijk een prikkel nodig moeten hebben om te blijven ondernemen. "Maar het is niet nodig dat het vermogen in de top drie keer sneller groeit dan de rest. De extreme concentratie van vermogen is een exces."

Rijk
Hij benadrukt verder dat er ook een optimistische boodschap uitgaat van zijn boek. Hij haalt een grafiek aan waarin de waarde van het vermogen van particulieren wordt afgezet tegen het nationaal inkomen. Het vermogen stijgt de laatste jaren naar nieuwe hoogtes, maar volgens Piketty is dat niet alleen negatief. De grafiek laat zien dat inwoners van de eurozone relatief rijk zijn. Hij benadrukt dat de waarde van private vermogens hoger zijn dan het vermogen van overheden in de eurozone. "In andere woorden, wij zijn rijk en onze overheden zijn arm."

Vergeleken met het buitenland is de eurozone nog rijker. Het aandeel van Europese staatsschuld in buitenlandse handen is minder dan de belangen van Europese partijen in het buitenland. "Dit is een erg belangrijke boodschap om te realiseren." Hij wil hiermee aantonen dat de eurozone niet in handen is van buitenlandse eigenaren. 

Nederland
Ook in Nederland is een stijgende lijn zichtbaar tussen de verhouding van vermogen van particulieren en het nationaal inkomen. Ook als rekening wordt gehouden met de grote pensioenfondsen in Nederland, denkt de econoom. Piketty pleit voor meer transparantie over vermogenongelijkheid, zodat we beter beleid kunnnen maken en het beleid kunnen maken. "Het is erg moeilijk om een goed debat te voeren als er geen goede informatie is."

Staatsschuld
Over het huidige beleid in veel eurolanden om de staatsschuld te verminderen is hij kritisch. De staatsschuld reduceren van 100 procent van het bbp, met 0 groei en een begrotingsoverschot, is heel erg moeilijk. Hij pleit voor meer progressieve belastingen om de belastingopbrengst te vergroten. "Iemand moet de staatsschuld betalen. Het is beter als je meer vraagt van mensen die miljoenen hebben dan van mensen die zelf al een schuld hebben."

Piketty pleit ook voor meer integratie in Europa. Hij haalt hierbij de teleurstellende economische groeicijfers in Europa aan en zet die af tegen economische groei in het buitenland. Volgens de econoom kan meer integratie het verschil maken. "Niemand is tevreden met de huidige situatie."

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X