Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


20-plusser kan een goed pensioen wel vergeten

Niemand boven de 20 krijgt ooit nog een volledig geïndexeerd pensioen als het kabinet zijn strengere pensioenregels doorzet. De ouderenorganisaties dreigen met de Europese rechter en eisen dat het parlement de maandag geplande behandeling opschort.

'Doe. Het. Niet.' Oud-staatssecretaris Martin van Rooijen, voorman van 3 miljoen gepensioneerden, doet nog een laatste poging politiek Den Haag wakker te schudden. Strengere pensioenregels zijn economisch rampzalig en totaal onnodig, stelt hij.

Het pensioenstelsel werkt, de fondsen hebben de crisis juist glansrijk doorstaan. Natuurlijk zijn er fondsen met problemen, maar hun totale vermogen is afgelopen decennium van 500 naar 1200 miljard gestegen. De kassen lopen over.'

Hogere buffers
Toch wil het kabinet dat pensioenfondsen veel hogere buffers aanleggen om een nieuwe crisis te doorstaan. Stapelen van zekerheden, noemt Van Rooijen dat. Volgens de nieuwe regels mogen ze pas later beginnen de gestegen prijzen te compenseren (bij een dekkingsgraad van 110 in plaats van 105 procent). Volledige prijscompensatie mag pas vanaf 130 tot 140 procent, tegen 125 nu. 'Voor de leek lijkt 5 procent verschil weinig, maar het kost de fondsen 60 miljard. Zelfs bij een hogere rente en stijgende aandelenkoersen krijgen werknemers de komende 20 jaar geen volle indexering. Bovenop de acht jaar hiervoor waarin dat ook niet het geval was.'

'Werkenden de klos'
Dat treft ouderen, maar juist óók jongeren. 'Alle werkenden boven de 20, ook mijn drie kinderen, zijn de klos. Het duurt 80 jaar voordat de achterstand, opgelopen door niet-indexering, weer is ingehaald. Geen 20-plusser krijgt ooit nog een volledig geïndexeerd pensioen, tenzij hij heel gezond is; dan misschien op zijn 101ste net nog een jaartje.' Van Rooijen toont berekeningen van de Pensioenfederatie: 'Wij baseren ons op spijkerharde cijfers. Deze strengere regels dreigen ons pensioenstelsel, het beste ter wereld, onherstelbaar te beschadigen.' Bovendien zijn de sociale partners nergens bij betrokken. De organisaties vragen zich af of dit volgens Europese regels wel kan - het kabinet heeft dat niet onderzocht - en dreigen zo nodig met het Hof in Luxemburg.

Fondsen Shell en Unilever
Vreemd vindt Van Rooijen ook dat de regels voor alle fondsen gelden. 'De fondsen van Shell en Unilever hebben nog nooit hoeven korten en staan er ondanks de gierend hard gedaalde rente zeer goed voor.' 'Toch kunnen ook zij straks niet indexeren, enkel omdat fondsen als Metaal door het ijs zakten.' De ouderenorganisaties waarschuwen PvdA en D66 die de nieuwe regels steunen. 'Er zijn straks Statenverkiezingen. Het gaat wel om 13 miljoen kiezers.'

Pensioendialoog
Van Rooijen hoopt dat uitstel afstel wordt. De kans is groot dat het kabinet straks in de Senaat geen meerderheid meer heeft, ook niet met D66, CU en SGP. Maar er is een belangrijker reden voor afstel, betoogt hij: het kabinet wil het hele pensioenstelsel op de schop nemen. Momenteel doorkruist staatssecretaris Klijnsma het land voor een 'nationale pensioendialoog'. 'De kans is groot dat de regels over drie tot vijf jaar opnieuw veranderen. Stop daarom dit plan.' Om hun pleidooi kracht bij te zetten houden FNV en CNV maandag een demonstratie op het Plein, mét ouderen. En als de Kamer niet luistert? 'Dan gaan we naar de Senaat.'

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X