Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Wereldhavendagen: Kleurrijke beroepen in de haven en op het water

Het eerste weekend van september staat Rotterdam in het teken van de Wereldhavendagen met als thema ‘De Kleurrijke Haven’. Een haven waar hard wordt gewerkt. Niet lullen maar poetsen. De motor van de Nederlandse economie en de grootste haven van Europa. Die haven biedt een werkplek aan zo’n 90.000 mensen en ontvangt jaarlijks zo’n 30.000 zeeschepen.

De beroepen in de haven vormen tezamen een kleurrijk geheel. Daarbij zijn hele bijzondere beroepen, zoals de Valkenier die de meeuwenoverlast op de haven bestrijdt of de Havenpastoor die op de schepen een luisterend oor biedt. De Havenarts die waar nodig medische bijstand aan bemanning van schepen levert of de Havenecoloog die zich bekommert over de beschermde dier- en plantensoorten in de haven.

Bovenstaande beroepen zijn natuurlijk niet veel te vinden. Veruit de meeste mensen in de haven zijn aan het werk in de dienstverlening. Zo zijn er vele scheepsagenten, die ervoor zorgen dat bezoekende schepen maximale service wordt geboden. Anderen werken in de ICT, logistiek, techniek, dragen bij aan de veiligheid, of werken op de sales en marketingafdeling van de havenbedrijven.

Hoewel de wereldhavendagen zijn bedoeld voor een breed publiek, wordt ook een speciaal programma georganiseerd voor jongeren van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO-opleidingen. Daarnaast is het gedurende het evenement op diverse plaatsen mogelijk om met beroepen of maritieme studies in aanraking te komen.

Expeditie Wereldhaven
Alleen op de vrijdag van de Wereldhavendagen wordt een speciaal programma voor scholen georganiseerd, onder de naam ‘Expeditie Wereldhaven’. Dit programma bestaat uit Kennis-, Haven-, Doe- en museumexpedities met als doel om jongeren op een toegankelijke manier in aanraking te brengen met de haven. Daarbij krijgen ze beeld van de haven in al haar facetten en wordt bijgedragen aan de kennis over havengerelateerde bedrijven en organisaties. Door het programma krijgen ze een beeld van de arbeidsmogelijkheden die daar voor hen liggen.

Rabobank-beroepenplein
Nieuw in Expeditie Wereldhaven is het Rabobank-beroepenplein. Jongeren worden hier op een leuke wijze geïnformeerd over beroepen in de haven aan de hand van infowanden, een opdrachtenkaart en verhalen uit de praktijk door mensen die in de haven werken. Op deze manier wordt spelenderwijs hun kennis over de havenberoepen vergroot.

Het carrièreplein
De naam van het plein verraadt al waar het hier over gaat. Een bonte verzameling van bedrijven vertelt hier over de carrièremogelijkheden in de haven of de zeevaart. Zo helpt ‘Talent Gezocht’ bij het zoeken van een baan of opleiding in de haven. Zorg jij het snelste voor droge voeten? De Rotterdamse Waterschappen dagen bezoekers hiertoe uit op het carrièreplein. Ze vertellen daarbij ‘en passant’ over de versteviging van dijken en de kwaliteit van het zwemwater in de regio. GDF Suez, een wereldspeler op het gebied van energie, services en milieu, vertelt u graag over haar oplossingen voor hedendaagse energie- en milieu-uitdagingen.

Studenten discussiëren
Op de vrijdag worden ook excursies georganiseerd voor studenten uit het HBO- of Wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast zijn studenten op die dag van harte welkom bij het Engelstalige World Port Seminar “What triggers companies to invest in Rotterdam?”. Tijdens dit seminar worden diverse presentaties gehouden, waarna studenten zelf met dit onderwerp aan de slag gaan in een interactieve workshop. Tijdens de wereldhavendagen geven jonge enthousiaste ‘Smartport Promovendi’ van de Erasmus Universiteit een kijkje in de keuken van onderzoek over de Rotterdamse haven.

Glossy vrouwen
Er werken steeds meer vrouwen in de haven en steeds meer meiden volgen een logistieke of technische opleiding. Toch weten veel meiden nog niet wat er allemaal te doen is in de haven en hoe je in de haven kunt komen te werken. Daarom brengen de Gemeente Rotterdam en Dona Daria in het kader van de Wereldhavendagen de tweede editie uit van het glossy magazine ‘Haven Vrouwen’. Deze glossy is tijdens de Wereldhavendagen op verschillende locaties in Rotterdam, online en in de stand verkrijgbaar.

Zeebenen gezocht
De Nederlandse reders zijn dringend op zoek naar stuurmannen en werktuigkundigen en vertellen hierover in hun stand zeebenengezocht.nl. Ook bij de Koninklijke Marine worden jaarlijks vele jongeren aangenomen, voor een carrière binnen de zeemacht. Zij vertellen hier graag over bij de vele stands en exposities.

Scheepvaart- en Transportcollege
Een populaire leverancier van jong haventalent is het Scheepvaart- en Transport College. Vorig jaar steeg het aantal aanmeldingen voor de school met 35 procent. Voor meer informatie over de maritieme opleidingen die het STC biedt, is men van harte welkom in hun stand die aan de Parkkade staat opgesteld.

Over werkgelegenheid in de haven
Jaarlijks komen, alleen al door het natuurlijke verloop, circa 2.000 posities in de haven vrij. Het gaat dan om geschoold werk, waarbij vooral MBO’ers en in mindere mate ook HBO’ers zijn gewenst. Veel gevraagd zijn procesoperators, ander personeel voor de chemieterminals en maritieme medewerkers. Het werk in de haven geschiedt veelal in de ploegendiensten. Doordat het werk onregelmatig is, verdient dit goed in vergelijking met soortgelijke beroepen elders.

Over werkgelegenheid in de scheepvaart
Ook aan boord van de zee- en binnenvaartschepen is een breed aanbod van beroepen. Voor velen hiervan worden nieuwe enthousiaste collega’s gezocht. Wist u bijvoorbeeld dat in deze moeilijke economische tijden, nog steeds een overaanbod van vacatures is binnen de zeevaart? Dat geldt voor de koopvaardij, maar bijvoorbeeld ook voor groeimarkten zoals de zware-lading-transport en offshore.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen is het grootste maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam. Het evenement wordt in 2014 voor de 37e keer georganiseerd en vindt plaats op 5, 6 en 7 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2013 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X