Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


In de bijstand en actief op Marktplaats? Oppassen!

Bijstandsgerechtigden die regelmatig op Marktplaats spulletjes verkopen, lopen het risico vele duizenden euro’s aan bijstand te moeten terugbetalen. Als gevolg van een verscherpte wet tegen bijstandsfraude, pakken gemeenten en uitkeringsinstanties dergelijke handel tegenwoordig veel harder aan.

Een incidentele verkoop van privégoederen is geen probleem, maar als er sprake is van regelmatige handel op Marktplaats, moeten bijstandsgerechtigden dat opgeven. Als zij dat niet doen, kunnen uitkeringsinstanties een onderzoek starten. Daarbij worden vaak telefoongegevens, Marktplaatsdata en bankrekeningen gecontroleerd.

Bijstand terugbetalen
Gemeenten kunnen de bijstand daarop stopzetten. En als er signalen zijn dat iemand langer op Marktplaats handelt, kan ook de in het verleden betaalde bijstand worden teruggevorderd. Als de handelaar geen boekhouding heeft, waarmee hij kan bewijzen dat het gaat om bescheiden inkomsten, kan dat flink in de papieren lopen. Uit elf vonnissen uit de afgelopen vijf maanden die RTL Nieuws bestudeerde, blijkt dat dit regelmatig gebeurt. Soms gaat het om substantiële handel, bijvoorbeeld in auto’s, meubels of kleding.

Kleinschalig
Maar uit de vonnissen blijkt ook dat kleinschalige Marktplaatshandel eveneens tot een aanvaring met uitkeringsinstanties kan leiden. In een deel van de rechtszaken was er sprake van de handel in bruidsjurken, katjes en puppies, als gevolg waarvan de bijstand tijdelijk werd stopgezet, en soms geld moest worden terugbetaald. Volgens Divosa, de organisatie van Sociale Diensten in Nederland, kunnen mensen in de bijstand het beste al hun verkopen op Marktplaats melden bij de gemeente of uitkeringsinstantie, om te voorkomen dat zij in de problemen komen. Als zij willen bewijzen dat hun inkomsten bescheiden zijn, moeten zij een boekhouding bijhouden.

Ombudsman
In juni maakte de Nationale Ombudsman bekend te gaan onderzoeken of de aangescherpte wet die bijstandsfraude moet tegengaan, niet te streng is. Hetministerie van Sociale Zaken gaat volgende maand bekijken of uitkeringsgerechtigden voldoende bekend zijn met hun verplichtingen onder de nieuwe wet.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X