Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Duitse belastingdienst wil btw heffen over gebruik in Duitsland van Nederlandse leaseauto

De Duitse fiscus wil btw heffen over het gebruik van door Nederlandse werkgevers aan in Duitsland woonachtige werknemers ter beschikking gestelde leaseauto’s. De Duitse fiscus wil btw heffen over dit gebruik, en daarvoor moeten de Nederlandse ondernemingen zich in Duitsland registreren, zo meldt PwC.

Uit een besluit van het Duitse ministerie van Financiën blijkt dat de Duitsers zich op het standpunt stellen dat het ter beschikking stellen van een leaseauto aan een werknemer in de meeste gevallen als een prestatie tegen vergoeding wordt gezien. Omdat de terbeschikkingstelling van de auto contractueel is overeengekomen, vormt (een deel van) de verrichte arbeid door de werknemer de overeengekomen tegenprestatie voor het gebruik van de auto. Er is dan in sprake van een vorm van (onder)verhuur van de leaseauto, die op grond van de Europese btw-regels in Duitsland belastbaar is. Om aan deze btw-verplichting te kunnen voldoen, zullen buitenlandse ondernemingen zich in Duitsland voor btw-doeleinden moeten registreren. Dit kan dan onder meer weer gevolgen hebben voor de manier waarop Duitse btw moet worden teruggevraagd.

PwC: ‘Alhoewel er in veel gevallen wel iets op het Duitse standpunt is af te dingen, en bijvoorbeeld de Luxemburgse autoriteiten deze kwestie al aan het Europese Btw-comité hebben voorgelegd, gaan wij ervan uit dat het Duitse standpunt in bepaalde gevallen goed verdedigbaar is. Dit betekent dat in voorkomende gevallen (bijvoorbeeld) Nederlandse ondernemingen die aan in Duitsland woonachtige personeelsleden een leaseauto ter beschikking stellen, zich in Duitsland voor de btw moeten registreren en voor het privégebruik van de auto’s Duitse btw op aangifte moeten voldoen.’

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X