Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Weekers sluit overeenkomst met VS tegen belastingontwijking en zwart sparen

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vandaag een overeenkomst met de Verenigde Staten getekend die automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit beide landen mogelijk maakt. Deze FATCA overeenkomst onderstreept de samenwerking tussen Nederland en de VS tegen belastingontwijking en zwart sparen. Door de overeenkomst worden onder meer de administratieve lasten voor Nederlandse financiële instellingen verminderd en wordt rechtsbescherming voor hun klanten gegarandeerd. Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de IRS (de Amerikaanse belastingdienst) automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de VS.

"Deze overeenstemming onderstreept de vastberadenheid van Nederland en de Verenigde Staten om internationale belastingontwijking aan te pakken", aldus staatssecretaris Weekers. "Daarnaast zijn afspraken gemaakt over vrijstellingen en efficiënte procedures. Dit komt de stabiliteit en een ‘level playing field’ van onze Nederlandse financiële sector in de wereld ten goede.”

Weekers heeft eerder aangegeven met de Verenigde Staten te onderhandelen over een zogeheten Intergovernmental Agreement (IGA). Een belangrijk voordeel van de IGA die vandaag is getekend, is dat Nederlandse financiële instellingen niet meer afzonderlijk een overeenkomst met de Amerikaanse belastingdienst hoeven te sluiten. In plaats daarvan zal de gegevensuitwisseling lopen via de ‘eigen’ Belastingdienst. Hiervoor wordt de Nederlandse wetgeving aangepast. Beide belastingdiensten hanteren bij de uitwisseling een hoge standaard van data protectie. Ook is de vertrouwelijkheid geborgd.

De FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) is een Amerikaanse wet. Deze wet bepaalt dat alle financiële instellingen, wereldwijd, informatie over Amerikaanse klanten, personen en bedrijven, moeten doorgeven aan de Amerikaanse Belastingdienst, de IRS.

Het doel van FATCA is het tegengaan van belastingontduiking en zwartsparen door Amerikaanse personen en bedrijven. De G20 vindt dat automatische uitwisseling van FATCA informatie de nieuwe mondiale standaard moet worden om belastingontduiking en zwartsparen tegen te gaan. Een groot aantal landen, waaronder Nederland, heeft zich hierbij aangesloten en draagt in OESO en EU verband actief bij aan de ontwikkeling van de nieuwe mondiale standaard. FATCA past in deze wereldwijde ontwikkeling, waarbij belastingtransparantie wordt vergroot.

Staatssecretaris Weekers streeft er naar bij de internationale belastingverdragen die Nederland sluit zoveel mogelijk aan te sluiten bij de mondiale standaard. Zo kwam hij afgelopen week nog met Curaçao overeen tussen Nederland en Curaçao automatische informatie-uitwisseling mogelijk te maken.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X