Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Wat verandert er voor u in 2014?

In 2014 veranderen sommige belastingregels. Op dit moment zijn veel voorgestelde veranderingen nog voorlopig. Ze worden pas definitief als de Eerste Kamer er in december mee instemt. Vanaf dan verwerken we ze ook op onze internetsite.

Hieronder vindt u de belangrijkste voorgestelde veranderingen en wat ze in het kort inhouden. Wilt u meer weten over de maatregelen die gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie, kijk dan op www.rijksoverheid.nl. U kunt daar een overzicht samenstellen van alle maatregelen die voor u gevolgen hebben. U kunt ook het Belastingplan 2014 downloaden.

De belangrijkste voorgestelde veranderingen zijn:
Vanaf 1 december 2013 betalen wij alle teruggaven aan u op 1 rekeningnummer uit. Dat rekeningnummer moet op uw naam staan. Geld dat voor u bestemd is, kunnen we zo voortaan alleen aan u overmaken. Meer informatie vindt u bij 1 rekeningnummer voor uitbetalingen.

Veranderingen in de toeslagen
Hebt u een zorg-, kinderopvang- of huurtoeslag? Of een kindgebonden budget? Meer informatie over de veranderingen vindt u bij Uw toeslagen in 2014. De veranderingen hebben gevolgen voor de hoogte van uw toeslag. Uw toeslagbedrag voor 2014 vindt u vanaf 1 december bij Mijn toeslagen.

Hoogte van belastingschijven en heffingskortingen
De belastingschijven en heffingskortingen worden in 2014 niet aangepast aan de inflatie.

Verdere afbouw uitbetaling algemene heffingskorting
In 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner. Wij bouwen deze regeling daarom sinds 2009 stapsgewijs af. U krijgt hier alleen mee te maken als uw fiscale partner na 31 december 1962 is geboren. Voor 2014 is de afbouw in alle gevallen 40%. Anders dan in 2013 is er geen verschillend afbouwpercentage meer voor partners met en zonder thuiswonende kinderen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Algemene heffingskorting inkomensafhankelijk
Vanaf 2014 wordt de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk. Mensen met een hoger inkomen krijgen daardoor minder korting op hun belasting. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Arbeidskorting hoger voor lonen tot € 40.000
De arbeidskorting voor lonen tot circa € 40.000 gaat tot 2017 stapsgewijs omhoog. In 2014 gaat deze korting omhoog met € 374. U betaalt dus minder belasting over uw loon. Verdient u meer dan circa € 40.000? Dan wordt de arbeidskorting in 2014 lager en betaalt u dus meer belasting. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Tarief 1e schijf inkomstenbelasting omlaag
U gaat minder inkomstenbelasting betalen. Het tarief in de 1e schijf gaat in 2014 namelijk omlaag.

Ontslagvergoeding: stamrechtvrijstelling vervalt
Krijgt u in 2014 te horen dat u wordt ontslagen, dan kunt u een ontslagvergoeding niet meer onbelast omzetten in een stamrecht. Dat betekent dat u direct belasting betaalt over een ontslagvergoeding.

80%-regeling
Hebt u een stamrecht of een stamrecht-bv? Of heeft uw werkgever de ontslagvergoeding vóór 15 november 2013 overgemaakt? Dan kunt u in 2014 gebruikmaken van de zogenoemde 80%-regeling: als u het totale stamrecht in 2014 in 1 keer laat uitbetalen, is 80% van dat bedrag belast in box 1 in plaats van het volledige bedrag. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst actueel.

AOW-leeftijd omhoog
Per 1 januari 2014 wordt de AOW-leeftijd 65 jaar en 2 maanden. Daarnaast zijn er plannen om de AOW-leeftijd sneller te verhogen: naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Het wetsvoorstel wordt in het voorjaar van 2014 ingediend. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Accijnzen omhoog
Per 1 januari 2014 gaan de accijnzen omhoog:
  • De accijns op diesel stijgt met € 0,03 per liter.
  • De accijns op lpg stijgt met € 0,07 per liter.
  • De accijns op benzine wordt aangepast aan de inflatie.
  • De accijns op alcoholhoudende dranken stijgt met 5,75%.
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Veranderingen hypotheekrente eigen woning
Hebt u een eigen woning, dan zijn dit de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2014:
  • Voor de hoogste inkomens gaat de maximale hypotheekrenteaftrek in de 4e schijf omlaag van 52% naar 51,5%. Dit is de zogenoemde tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning. De tariefsaanpassing betekent dat u 0,5% belasting betaalt over de aftrek die ervoor zorgt dat uw belastbaar inkomen in de 4e belastingschijf lager wordt. De komende 28 jaar komt daar steeds 0,5% bij, totdat u in 2042 14% belasting betaalt over dat deel van de hypotheekrenteaftrek.
  • Hebt u (tijdelijk) 2 eigen woningen waarvan er 1 leegstaat? Dan mag u de hypotheekrente maximaal 3 jaar blijven aftrekken.
  • Hebt u uw woning te koop staan en verhuurt u deze woning tijdelijk onder de Leegstandswet? Dan mag u de hypotheekrente weer aftrekken als de woning na de verhuurperiode leegstaat.
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Waardering serviceflats voor erfbelasting verandert
Bent u erfgenaam van iemand die in 2012 of 2013 is overleden en hoort de serviceflat van de overledene tot de erfenis? Vanaf 2014 mag u voor de erfbelasting uitgaan van de waarde in het economisch verkeer, als die in belangrijke mate afwijkt van de WOZ-waarde. Een serviceflat is een woning met extra voorzieningen die verplicht worden afgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld voorzieningen voor persoonlijke verzorging, zoals maaltijden en een kapper of een alarmservice.

Verlaagd btw-tarief voor renovatie en herstel verlengd
De tijdelijke verlaging van het btw-tarief naar 6% voor het arbeidsloon bij het verbouwen en herstellen van woningen wordt verlengd tot 31 december 2014. Voor de gebruikte materialen blijft het hoge btw-tarief gelden. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden bij Verbouwen en herstellen van woningen.

Belasting op leidingwater omhoog
Het tarief van de belasting op leidingwater gaat per 1 januari 2014 omhoog. Ook betaalt u belasting over het volledige waterverbruik en niet langer alleen over de 1e 300m3.

Vrijstelling voor schenkingen omhoog
Sinds 1 oktober is de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 51.407 voor schenkingen voor de eigen woning van ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar tijdelijk verruimd. Van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 is deze vrijstelling € 100.000. Bovendien geldt de vrijstelling voor iedere schenking die wordt gebruikt voor de eigen woning. Het hoeft dus geen schenking te zijn van een ouder aan een kind en de ontvanger hoeft niet tussen de 18 en 40 jaar te zijn. Onder schenkingen voor de eigen woning valt sinds 1 oktober ook een schenking die bestemd is voor de aflossing van een restschuld. Deze verruiming is permanent.

Hebt u al gebruikgemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 51.407 en wilt u gebruikmaken van de tijdelijke verruiming? Dan moet u het al eerder geschonken bedrag aftrekken van de verruimde vrijstelling van € 100.000. Kijk voor meer informatie bij Tijdelijke verruiming vrijstelling schenkbelasting.

Giften aftrekbaar zonder notariële akte
U kunt vanaf 2014 periodieke giften doen met een onderhandse akte van schenking aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of aan een vereniging met ten minste 25 leden. U hoeft de gift niet meer vast te leggen in een notariële akte om voor aftrek in aanmerking te komen.

Wijzigingen motorrijtuigenbelasting
Voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) verandert per 1 januari 2014 het volgende:
  • Er zijn nieuwe regels voor de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor zuinige personenauto's. Alleen als u een personenauto hebt met een CO2-uitstoot die niet hoger is dan 50 gram per kilometer, hoeft u ook na 1 januari 2014 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Het maakt niet uit wat voor motor uw personenauto heeft. De aangescherpte eisen voor de CO2-uitstoot hebben ook gevolgen voor de hoogte van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De tarieven van bestelauto’s, bijzondere personenauto’s en motorrijwielen veranderen niet.
  • Staat u ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (of zou u ingeschreven moeten staan) en hebt u een voertuig met een buitenlands kenteken dat u in Nederland ter beschikking staat? Dan betaalt u per 1 januari motorrijtuigenbelasting.
  • De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers geldt vanaf 1 januari 2014 alleen nog voor motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. Er komt een overgangsregeling voor oldtimers met een benzinemotor die op 1 januari 2014 26 jaar of ouder zijn, maar nog geen 40 jaar. Voor deze voertuigen betaalt u maximaal € 120 per jaar. Het gaat dan om personen- en bestelauto's, motorfietsen, bussen en vrachtauto's.
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Belasting- en invorderingsrente omhoog
De belastingrente en invorderingsrente zijn per 1 april 2014 minimaal 4%. Tot 1 april geldt nog het tarief van 3%.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X