Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.
Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"
Translate this site
Arbeidsmigranten ontlopen massaal belastingen
Tenminste honderdduizend arbeidsmigranten die zich in Nederland hebben gevestigd, ontlopen lokale en landelijke belastingen. Oorzaak is dat ze zich niet inschrijven bij de gemeente waar ze zich hebben gevestigd. Kosten voor de samenleving: tenminste 150 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Door een inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie te vermijden, worden arbeidsmigranten niet aangeslagen voor lokale lasten als rioolbelasting en afvalstofheffing. Ook ontlopen ze de premie voor de verplichte zorgverzekering en motorvoertuigbelasting. Per persoon gaat het om minstens 1.500 euro per jaar aan lasten.
De gemeentes Amsterdam en Rotterdam zeggen dat ze elk 30.000 arbeidsmigranten huisvesten die niet in de gemeentelijke administratie staan. In Den Haag zijn naar schatting zo’n 14.000 inwoners onzichtbaar voor de gemeente. Het aantal arbeidsmigranten dat niet staat ingeschreven is volgens schattingen tenminste 100.000.
Belastingdienst kan veel meer doen
Volgens de gemeentes Rotterdam en Dordrecht kan de Belastingdienst veel meer doen om arbeidsmigranten op te sporen. De dienst geeft sofi-nummers uit en noteert daarbij ook adressen. Maar volgens gemeentes geven arbeidsmigranten zelden het adres op waar ze daadwerkelijk gaan wonen. Het zou vaak een het adres van een werkgever betreffen, of het adres van familie in Polen.
Volgens Hamit Karakus, wethouder in Rotterdam, is er sprake van 'onwil' bij verschillende overheden om beter samen te werken. Hij wil dat de Belastingdienst tijdelijke sofi-nummers uit gaat geven. Als blijkt dat een arbeidsmigrant hier voor langere tijd blijft, moet die zich eerst inschrijven bij de gemeente voordat het sofi-nummer wordt verlengd. De Belastingdienst laat in een reactie weten best informatie te willen delen, maar noemt adrescontrole de verantwoordelijkheid van gemeentes.
'Niet kunnen'
Wethouder Piet Sleeking (Dordrecht) vindt het 'niet kunnen' dat arbeidsmigranten in aanmerking komen voor toeslagen, terwijl ze niet meebetalen aan de lokale lasten. "We lopen ook nog eens inkomsten uit het gemeentefonds mis, want we krijgen vanuit het Rijk betaald op basis van ons inwonertal."
Volgens Karakus leidt dat tot oneerlijke lastenverdeling in zijn stad, zegt hij. "Ze parkeren, zetten vuil aan de straat, gebruiken de wegen. De kosten daarvoor worden nu betaald door de Rotterdammers die wel staan ingeschreven."