Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


Peildatumarbitrage bij overbruggingsweg box 3 baart zorgen

De komende jaren is het kinderlijk eenvoudig om vermogensbelasting te ontwijken waarschuwen Tweede Kamerleden. Vermogenden kunnen anticiperen op de peildatum voor spaargeld en andere beleggingen. Bovendien wordt onder de tijdelijke overbruggingsregelgeving voor de box 3-heffing die nog tot 2026 van kracht blijft, spaargeld vooralsnog niet of nauwelijks belast. Belastingplichtigen betalen namelijk enkel over daadwerkelijk ontvangen rente. Bij de meeste banken staat de spaarrente nog steeds op nul.

Meerdere peildata
Voor het vaststellen van de heffing is de hoeveelheid spaargeld en beleggingen op 1 januari leidend. Kamerleden van onder meer VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie uitten hun zorgen tijdens de behandeling van het Belastingplan 2023. Die peildatum lokt volgens de Kamerleden uit om beleggingen te liquideren, tijdelijk op een spaarrekening te zetten om later opnieuw te beleggen. Op die manier betaal je nauwelijks vermogensbelasting.

‘Dit wordt zo’n ellende’, voorspelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ‘Je bent eigenlijk gek als je het niet op een spaarrekening hebt staan, op het moment dat je moet afrekenen.’ En hoe meer vermogen, hoe lucratiever dat is. Die zorgen leven niet alleen bij de oppositie maar ook bij de grootste regeringspartij de VVD. Folkert Idsinga vroeg dan ook aan staatssecretaris Van Rij of dit probleem te verhelpen is door te kiezen voor meerdere peildata.

2026 onhaalbaar
Ook Van Rij voorziet peildatumarbitrage. Wie zijn beleggingen liquideert en binnen drie maanden weer aankoopt, moet de Belastingdienst kunnen uitleggen dat daar goede redenen voor waren. Pieter Grinwis van de ChristenUnie noemt deze aanpak ‘boterzacht’. Hij stelt dat een sluwe belegger dan bijvoorbeeld kan zeggen het geld nodig te hebben gehad voor de aankoop van een huis, maar daar ‘door de veranderende huizenmarkt’ toch maar vanaf hebben gezien. Daarom kijken VVD en ChristenUnie samen naar een betere aanpak, stelde Grindwis.

Een heffing op basis van werkelijk rendement zou in eerste instantie per 2025 worden ingevoerd maar dit werd al uitgesteld naar 2026. Nieuw uitstel is bovendien niet uitgesloten. Juist daarom is het extra belangrijk scherp te zijn op de tijdelijke wetgeving, stelde VVD’er Idsinga. PvdA denkt sowieso al niet dat 2026 gaat lukken. Daarom pleit de partij voor afspraken om het gat van €400 miljoen dat is ontstaan met de overbruggingsregeling, alsnog op te halen bij vermogenden, aldus het FD.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X