Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


KVNR zet gevolgen Brexit op een rij

Als Brexit op 31 januari een feit is, start de overgangsperiode tot 1 januari 2021 waarin een groot deel van de huidige wet- en regelgeving ongewijzigd blijft. Pas vanaf 2021 is de status van het Verenigd Koninkrijk echt anders op basis van het dan gesloten handelsverdrag tussen het VK en de EU. Redersvereniging KVNR zet de gevolgen voor vaarbevoegdheid, medische keuringen en fiscale regels op een rij.

Mocht er alsnog een no-deal Brexit komen dan wordt het VK per 1 februari a.s. al een derde land en vallen we terug op de WTO-afspraken in de relatie tussen de EU en het VK. De kans hierop lijkt op dit moment zeer klein.

Vaarbevoegdheid en medische keuringen
In de overgangsperiode bij een zachte Brexit verandert er tot in ieder geval 1 januari 2021 niets ten aanzien van de erkenning van door het VK afgegeven vaarbevoegdheidsbewijzen en de gelijkstelling van in het VK afgegeven geneeskundige verklaringen voor de zeevaart.

Na de overgangsperiode zal de erkenning van vaarbevoegdheden plaatsvinden op basis van een tussen het VK en Nederland daarover afgesloten zogeheten STCW I/10-overeenkomst, zoals die nu ook met bijvoorbeeld de Oekraïne is afgesloten. Daarnaast zullen ook de geneeskundige verklaringen van het VK worden geaccepteerd op dezelfde wettelijke basis waarop nu bijvoorbeeld de Oekraïense geneeskundige verklaringen voor de zeevaart worden geaccepteerd.

Als er onverhoopt toch nog sprake is van een harde Brexit, dan zal het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de stappen zetten die nodig zijn om ook in dat geval de erkenningen en gelijkstellingen door te laten lopen.

De op dit moment al afgegeven erkenningen van VK-vaarbevoegdheidsbewijzen blijven in elk geval geldig tot de verloopdatum van het individuele document, ongeacht de datum van een eventuele harde Brexit of de datum van een overeenkomst na de overgangsperiode bij een zachte Brexit.

Fiscale regels
Ook voor de fiscale regelingen geldt dat gedurende de overgangsperiode de Britse vlag (dus ook Gibraltar) worden geacht kwalificerende EU-vlaggen te zijn. Pas na de overgangsperiode - naar verwachting per 1 januari 2021 - zal de Britse vlag (inclusief Gibraltar) als vlag van een derde land kwalificeren.

In het onwaarschijnlijke geval van een harde Brexit zal er ten aanzien van de vlag fiscaal overgangsrecht moeten worden opgesteld. Dit is er echter nog niet, dus dan is haast geboden.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X