Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


5 vragen over Airbnb en de belastingaangifte

Zelf op vakantie en intussen uw huis verhuren via Airbnb: het is een aantrekkelijke manier om een stuk van de vakantiekosten terug te verdienen. Maar het kan een flinke puzzel zijn op de belastingaangifte.

1 Moet ik Airbnb- opbrengsten opgeven bij de belastingaangifte?
Ja, als u gewoon een keurige belastingbetaler wilt zijn, horen deze opbrengsten daar ook bij. Of iedereen dat ook zo keurig doet, is nog maar de vraag. De Belastingdienst weet dat over het jaar 2017 ongeveer 8000 mensen in hun aangifte inkomsten hebben opgegeven uit de tijdelijke verhuur van de eigen woning. Het is niet duidelijk of dat via Airbnb is gegaan.

2 Hoe kan de Belastingdienst controleren of ik de inkomsten wel opgeef?
De fiscus vertelt nooit specifiek hoe ze mensen opsporen die belasting ontduiken. Er wordt wel gewerkt aan manieren om te zorgen dat er over Airbnb-verhuur ook keurig belasting betaald wordt. In de hervorming van het belastingstelsel zijn een paar opties genoemd om de belastingbetaling af te dwingen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat Airbnb zelf al de inkomstenbelasting inhoudt en die vervolgens aan de schatkist afdraagt. Of door het huurplatform te dwingen om verhuurgegevens af te staan.

3 Hoeveel procent belasting moet ik over mijn Airbnb-centen afdragen?
Dat hangt ervan af hoe hoog uw inkomen is en hoe u uw huis verhuurt. De makkelijkste variant is als u uw hele huis tijdelijk verhuurt. Dan moet u 70% van de inkomsten die de verhuur oplevert bij uw gewone inkomen optellen. En daar gaat vervolgens de belasting vanaf. U mag wel de kosten voor bijvoorbeeld gas, water, licht en schoonmaken aftrekken.

4 Maar wat als ik maar een kamertje verhuur?
Dan wordt de aangifte een stuk moeilijker. Dan is de vraag of je inkomstenbelasting (box 1) of vermogensbelasting (box 3) betaalt. Dat laatste is een stuk voordeliger, maar ook moeilijker om in te vullen op de aangifte. Bovendien wil de fiscus liever dat iedereen de belasting in box 1 betaalt. Dat moet trouwens sowieso als de huurder nog allerlei extra diensten aanbiedt, bijvoorbeeld het serveren van een ontbijtje.

5 Ik vind het nog steeds heel moeilijk, wie kan mij met de aangifte helpen?
U hoeft zich in elk geval niet te schamen dat u het moeilijk vindt, dat is het zelfs voor fiscalisten en de Belastingdienst zelf. Een gespecialiseerde belastingadviseur kan u uiteraard helpen met de aangifte. Airbnb stak zelf onlangs ook de helpende hand toe met een belastinghulplijn, die inmiddels wel weer gesloten is. Het platform biedt daarnaast ook een handleiding voor de aangifte aan.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X