Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Extra sparen voor AOW

Werkenden moeten de mogelijkheid krijgen om te sparen voor een hogere AOW-uitkering. De maatregel kan een alternatief zijn voor mensen die voor hun oudedagsvoorziening niet meer afhankelijk willen zijn van een pensioenfonds.

,,Het is een heel eenvoudig systeem”, zeggen initiatiefnemers Charles Verhoef van zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw, hoogleraar internationaal pensioenrecht Hans van Meerten en pensioenconsultant John Westerbrink. ,,Een aanvullend pensioen moet zekerheid bieden en daarom hebben we nagedacht of we iets met de AOW kunnen. Geef werkenden de mogelijkheid om extra te sparen voor een hogere AOW-uitkering. Het is betaalbaar en er zitten geen beleggingsrisico’s aan dit plan. Als je maandelijks een bepaald bedrag opzij zet, weet je precies wat de hoogte van je uitkering is over dertig jaar.”

De discussie over de toekomst van ons pensioenstelsel duurt al enkele jaren. De sociale partners zijn nog steeds in onderhandeling over de pensioenen. Onlangs lekte er een conceptakkoord uit, waarin onder meer wordt ingezet op een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd, meer ruimte om eerder stoppen met werken mogelijk te maken en een verplicht pensioen voor zzp’ers.
Zekerheid
Volgens Verhoef maken deze oplossingen het pensioenstelsel alleen maar ingewikkelder. ,,Wij zijn totaal niet tevreden over de plannen van de sociale partners. Met deze maatregelen krijgen we te maken met een casinopensioen. Je betaalt maandelijks premie, maar je weet totaal niet wat je ervoor terug krijgt.” Geld steken in extra AOW zou aan het einde van de rit wel een lager pensioen op kunnen leveren dan wanneer je het door een een pensioenfonds laat beleggen. „Maar mensen hechten waarde aan zekerheid”, zegt Verhoef. „Dat bieden fondsen en verzekeraars niet.”

De voorzitter van Zelfstandigen Bouw krijgt veel klachten van zzp’ers die geen vertrouwen meer hebben in de reguliere pensioenfondsen. ,,Pensioenen zijn jarenlang niet geïndexeerd, sommige fondsen dreigen met korting, terwijl werknemers wel meer premie moeten betalen. De betrouwbaarheid van fondsen is afgebrokkeld.”

Pensioenconsultant Westerbrink geeft aan dat het in landen zoals Frankrijk en Duitsland al mogelijk is om extra AOW in te kopen. ,,Daar is de AOW veel ruimer. Het wordt tijd dat minister Koolmees verder kijkt dan alleen naar de pensioenfondsen.”

Zware beroepen
Westerbrink benadrukt dat de maatregel ook gunstig kan zijn voor mensen met zware beroepen. ,,Door extra geld opzij te zetten voor de AOW, weet je precies hoeveel je krijgt uitgekeerd. Dan is het dus ook mogelijk om de AOW iets naar voren te halen, zodat je eerder kunt stoppen met werken.”

Volgens hoogleraar Van Meerten is het niet de bedoeling dat mensen worden verplicht om extra AOW op te bouwen. ,,Maar het kan zzp’ers die momenteel geen pensioen opbouwen over de streep trekken om dat alsnog te doen. Een ruimere eerste pijler maakt de drempel namelijk lager.”

Nieuwe invalshoek
De experts presenteren hun plannen binnenkort aan Koolmees. Verhoef verwacht dat een positieve ontvangst van de voorstellen. ,,De sociale partners worstelen al jaren met dit probleem en we merken dat Koolmees op zoek is naar andere partners en oplossingen. Een nieuwe invalshoek rond het pensioendossier is meer dan welkom.”

De voorzitter van Zelfstandigen Bouw laat ook weten dat hij niet van plan is om de sociale partners te benaderen met zijn plannen. ,,Werkgevers en vakbonden staan niet open voor vernieuwingen. Bovendien heb ik het idee dat de vakbonden hun eigenbelang binnen de pensioenfondsen belangrijker vinden in plaats van op te komen voor werkenden.”

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X