Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"Translate this site


Zeven tips om je spaargeld wel te laten renderen

De spaarrente wordt steeds lager en dreigt zelfs negatief te worden. Wie zijn geld nog wil laten renderen, kan beter kiezen voor alternatieven als oldtimers, wijn of een tweede huis. De spaarrente wordt steeds lager en dreigt zelfs negatief te worden. Wie zijn geld nog wil laten renderen, kan beter kiezen voor alternatieven als oldtimers, wijn of een tweede huis.

Triodos verlaagde eerder deze maand de spaarrente voor een normale internetspaarrekening van 0,2 naar 0,1 procent. Hoewel deze bank de laagste spaarrente hanteert, gaan de rentes ook bij andere partijen hard naar beneden. Geen enkele Nederlandse bank geeft nog meer dan 0,8 procent rente op vrij opneembare tegoeden, blijkt uit een overzicht op vergelijkingssite Spaarrente.nl.

In andere landen zijn al banken te vinden waar spaarders moeten betalen om hun geld te stallen. De lage spaarrentes zijn een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) die de rentetarieven flink verlaagd heeft.

Beleggen in aandelen is risicovol en staatsobligaties zijn meestal geen vetpot. Je geld in een oude sok stoppen kan altijd nog, maar waar kun je je overtollige geld op dit moment het best parkeren? Hoogleraar financiële planning Henriëtte Prast aan de Universiteit van Tilburg en universitair hoofddocent Finance aan de HEC Paris Christophe Spaenjers, die veel onderzoek doet naar alternatieve beleggingen, noemen een aantal mogelijkheden. Daarbij tekent Prast wel aan dat je geld dat je in de toekomst nodig hebt, nooit moet steken in iets wat minder waard kan worden.

Los de hypotheek op je eigen huis verder af
Geld dat je voorlopig niet nodig hebt, kun je besteden aan het deels aflossen van de hypotheek op je eigen woning. Daarmee verlaag je je maandelijkse lasten. Hoeveel dit precies oplevert, hangt onder meer af van de hoogte van je hypotheekrente. Een nadeel is dat het geld in stenen zit en daardoor niet meer vrij opneembaar is. Bovendien kan er vaak maar een beperkt bedrag boetevrij afgelost worden.

Investeer in kunst
Voor kunst geldt dat dit gemiddeld genomen in het verleden weliswaar een hoger rendement heeft opgeleverd dan bijvoorbeeld overheidsobligaties, maar minder dan aandelenportefeuilles. Volgens Henriëtte Prast is het lastig te voorspellen wat het rendement van kunst is, maar brengt het wel zoiets als "psychisch inkomen" met zich mee. "Je hebt er plezier van en kunt het op termijn verkopen. Een aandeel kun je niet aan de muur hangen." Volgens Spaenjers zijn kunst en andere verzamelobjecten vanuit financieel oogpunt "alleen interessant voor vermogende investeerders die al investeringen hebben in traditionele beleggingen en op zoek zijn naar verdere diversificatie, vooral als ze een langetermijnperspectief hebben".

Ga op zoek naar een exclusieve luxe tas
Een designertas van bijvoorbeeld Chanel of Hermès is niet alleen gewild onder beroemdheden, een aantal exclusieve modellen kan ook een aardige investering vormen. Uit een masterscriptie van Dennis Repkes uit 2015, waarin hij designertassen als alternatieve belegging onderzoekt, blijkt dat het rendement van de luxe tassen vergelijkbaar is met dat van staatsobligaties. Het feit dat de tassen schaars zijn, speelt daarbij een rol. Repkes verzamelde de gegevens van in totaal 3.802 tassen gedurende vier jaar. De tassen die het meest opleverden waren die van de modellen Hermès Birkin en Hermès Constance. De modellen Chanel Camera en Chanel Cocoon presteerden het minst goed.

Koop een oldtimer
De oldtimermarkt is al een aantal jaren booming, dus snel rendement is zeker mogelijk. Er zijn echter een paar valkuilen. "Het belangrijkste is dat je kwaliteit koopt. Zorg dat je zeker van je zaak bent", zegt Theun Dragstra van Classic Cars Friesland. "En neem een echte expert mee als je iets koopt. Je kunt zeker geld verdienen op een klassieke auto, maar als het een slechte is kost het je geld."

"Het wordt ook steeds belangrijker om een volledig originele auto te kopen", vult Henny Kennis van Retrolegends aan. "Als je een Porsche 911 koopt met uitgeklopte wielkasten en andere velgen, gaat het mis. Originaliteit, dus zoals de auto door de fabriek is afgeleverd, weegt zwaar."

Het kopen van een mooie oldtimer kan al vanaf een relatief laag instapbedrag. Dijkstra "Ik heb hier al een zeer fraaie Lancia Fulvia staan voor nog geen tienduizend euro." Populaire merken zijn vooral Mercedes en Jaguar. "Of in een hoger segment Porsche's en Ferrari's. Maar ook op een Citroën 2CV (Lelijke Eend) in goede staat is al aardig rendement te halen", stelt Kennis. Ferrari geldt als de absolute buitencategorie in de oldtimerwereld. "Al begint dat wel af te vlakken. Maar je kon een Ferrari Testarossa een paar jaar geleden nog kopen voor vijftigduizend euro. Nu betaal je het dubbele", zegt Dragstra.

Volgens Kennis is het voordeel ook dat een oldtimer een sociaal aspect met zich mee kan brengen. "Je kunt er bijvoorbeeld rally's mee rijden. Je spreekt snel andere liefhebbers. Dat heb je niet zo snel als je een schilderij aan de muur hebt hangen. Bovendien kun je een oldtimer in principe wereldwijd kwijt. Het is niet cultuurgebonden.

Investeer in wijn of whisky
Investeren in wijn kan door zelf op zoek te gaan naar topwijnen en die later door te verkopen. Daarbij is enig verstand van wijn wel nodig. Maar wijnliefhebbers kunnen hun geld ook steken in een professioneel wijnfonds en de selectie van wijnen overlaten aan specialisten, die een portfolio van wijnen aanleggen. Een andere alcoholische investeringsmogelijkheid is whisky. Via de World Whisky Index bijvoorbeeld, een site waar in whisky kan worden gehandeld. Een recent via de index verhandelde Macallan uit 1975 leverde 1.050 euro op, terwijl de verkoper de fles een half jaar eerder voor 845 euro had aangeschaft.

Stof je postzegelverzameling af
Postzegels kunnen op de lange termijn een rendement opleveren tot gemiddeld 7 procent per jaar, zo bleek uit een in 2011 gepubliceerd onderzoek van onder meer Christophe Spaenjers. Bovendien kennen ze een relatief laag risico. Het rendement van Britse postzegels tussen 1900 en 2008 viel hoger uit dan het gemiddelde rendement op obligaties en goud in dezelfde periode. Alleen aandelen deden het beter.

Schaf een tweede huis of vakantiewoning aan
Het is geen kleine investering, maar de aanschaf van een tweede huis of een vakantiewoning kan op meerdere manieren wat opleveren. "Je kunt het verhuren, wat makkelijker gemaakt wordt door sites als Airbnb. Ook kun je erheen gaan, zodat je vakantie-uitgaven veel lager zijn", zegt Prast. In een later stadium kan het huis weer in de verkoop. Of het dan meer oplevert dan de aanschafprijs, hangt van veel factoren af, waaronder de locatie. Bij een tweede huis kan je overigens geen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek.

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X