Vincent de Groot: "Onze dienstverlening is volledig gericht op de internationale werknemer. Door de uitgebreide ervaring met en de specifieke kennis over onder meer de fiscale omstandigheden van zeevarenden, personen werkzaam in de offshore-industrie en bij baggerbedrijven, maar ook voor andere internationaal mobiele werknemers, weet u zeker dat uw fiscale zaken in vertrouwde en deskundige handen zijn.

Bent u buiten Nederland werkzaam? Zit u met vragen over belastingen en sociale premies? Niet alleen voor het verzorgen van uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij advisering over werken buiten Nederland of voor een buitenlandse werkgever en wonen buiten Nederland bent u bij ons aan het juiste adres!"



Translate this site


SNS schaft boete aflossen af bij schenking

SNS Reaal schaft de boete af die normaliter betaald moet worden bij het versneld aflossen van de hypotheek. Dat maakt de bank woensdag bekend aan NU.nl. Het kwijtschelden van de boete geldt alleen wanneer er sprake is van een schenking tot honderdduizend euro. De bank komt hiermee tegemoet aan de kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Voorzitter Rob Mulder stelde woensdag tegen NU.nl dat "een dergelijke boeterente ongepast is in deze tijd waarin ruim een miljoen huiseigenaren kampen met een hypotheek die onder water staat."

Volgens de banken, verenigd in de Vereniging Nederlandse Banken (NVB), is de boeterente een vergoeding voor de gemiste inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening waardoor toekomstige rente-inkomsten worden misgelopen. Florius, een dochter van ABN Amro, heeft deze boeterente reeds afgeschaft. ABN Amro is voornemens de boete af te schaffen, maar heeft dit nog niet doorgevoerd. ING wijzigt het beleid desgevraagd niet.

Henk Krol
Eerder zei 50Plus-leider Henk Krol in een gesprek met NU.nl al dat banken moeten stoppen met het beboeten van consumenten die hun hypotheek versneld willen aflossen. Hij vindt het 'schandelijk' dat de banken niet van zins zijn om de boete te schrappen. Krol: "Zijn dat de banken die de bevolking wél laten opdraaien voor hun fouten?" Hij roept het kabinet op hierover met de banken in gesprek te gaan. "Banken stonden te dringen om geld van de overheid toen ze dat nodig hadden. Nu kunnen ze wat terug doen om de economie een duwtje in de rug te geven", aldus Krol. Hij gaat om opheldering vragen bij de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Prinsjesdag
Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat per 1 oktober de schenkingsvrijstelling wordt verruimd. Dit betekent dat het bedrag van belastingvrij schenken wordt verhoogd van 50.000 euro naar 100.000 euro. Ook kan iedereen hier nu gebruik van maken, terwijl het voorheen enkel gold voor ouders die aan kinderen wilden schenken. Een voorwaarde is dat het bedrag wordt besteed aan de aflossing van een eigen woning, een restschuld of een verbouwing.

Kosten
"Banken maken kosten als een hypotheek eerder wordt afgelost. Die kosten moeten linksom of rechtsom toch worden betaald", zegt de NVB-woordvoerder. Hij wijst er verder op dat consumenten in ieder geval jaarlijks tot 10 procent van hun hypotheek boetevrij kunnen aflossen. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht dit minimale percentage aan te houden. Bij een hypotheek van tweehonderdduizend euro is dat 20.000 euro per jaar. "Sommige banken hanteren hiervoor zelfs een percentage van 20 procent", aldus de woordvoerder.

Balans
Maar volgens de VEH hebben banken ook voordeel als consumenten hun lening eerder aflossen. Dat vermindert voor beide partijen het risico. "Een bank krijgt minder slechte hypotheken op de balans, dat is een verbetering. Daardoor kan er goedkoper geld worden geleend op de kapitaalmarkt, dat levert dus geld op", aldus de woordvoerder van VEH.

Verkeerde datum
Een opmerkelijk punt is dat er in de Miljoenennota waarin deze maatregel werd gepresenteerd, twee verschillende einddata worden genoemd. Op pagina 12 staat dat de verruiming van de schenkingsvrijstelling loopt tot 31 december 2015. Op pagina 78 wordt als einddatum 1 januari 2015 genoemd. "Vereniging Eigen Huis is onthutst dat in officiële stukken als de Miljoenennota verschillende data worden genoemd. In dit soort gevallen moeten burgers kunnen vertrouwen op de meest gunstige uitleg", aldus Mulder. Een woordvoerster van het ministerie van Financiën bevestigt dat er een "typefout" is gemaakt in de Miljoenennota. De einddatum van 1 januari 2015 is de correcte datum, "zo staat het ook in het wetsvoorstel in het Belastingplan."

Internationaal werkzaam, zeevarend? Werkzaam in de bagger- of offshore-industrie? Neem contact op met Robelco Tax Services!

X